Creen embrions humans sintètics, sense òvuls ni esperma

Per ara, es descarta l’ús clínic i tampoc s’implantaran en l'úter de pacients, però obri la porta a la investigació dels desordes genètics

L'avanç pot obrir noves portes per a la investigació dels desordres genètics
L'avanç pot obrir noves portes per a la investigació dels desordes genètics / À Punt NTC

Embrions humans sintètics, és a dir, creats sense òvuls ni esperma. És el que ha aconseguit amb cèl·lules mare un equip d’investigació de la Universitat de Cambridge i l'Institut de Tecnologia de Califòrnia i que ha presentat en la Societat internacional per a la investigació de cèl·lules mare a Boston. Es tracta d’un avanç revolucionari que podria ajudar en la investigació de desordes genètics.

El diari britànic The Guardian s’ha fet ressò d’aquesta nova fita en la investigació. Tot i que, ara per ara, és un innovador pas cap avant en la ciència i investigació, en l’altra cara de la moneda obri la porta a dilemes ètics i problemes legals.

Experts del Regne Unit i els Estats Units indiquen que aquests embrions model, que s'assemblen als que estan en les fases més primerenques del desenvolupament humà, podrien proporcionar, per exemple, una "finestra crucial" en les causes biològiques dels avortaments recurrents.

Aquestes estructures no tenen un cor latent ni el començament d'un cervell, encara que inclouen cèl·lules que típicament continuarien formant la placenta, el sac vitel·lí i el mateix embrió.

"Podem crear models similars als embrions humans reprogramant les cèl·lules", apuntava la professora Magdalena Zernicka-Goetz, de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia en el congrés anual de Boston.

Ara mateix es descarta, a curt termini, que aquests embrions sintètics s’utilitzen clínicament i seria il·legal implantar-los en l'úter d'una pacient. Tampoc està clar encara si aquestes estructures tenen el potencial de continuar madurant més enllà de les fases més primerenques de desenvolupament.

En una altra compareixença d’aquest congrés, el responsable de biologia de cèl·lules mare i genètica del desenvolupament en l'Institut Francis Crick (Londres), Robin Lovell-Badge, ha dit que si les cèl·lules mare s’empren per a "modelar el desenvolupament embrionari normal humà, es pot obtindre moltíssima informació sobre com comencem el desenvolupament, cosa que pot anar malament, sense haver d'usar embrions en la seua fase primerenca per a la investigació".

També et pot interessar

stats