La Covid-19 s’ha emportat una mitjana de 16 anys de vida de cada difunt

A Espanya els anys de vida perduts han sigut set vegades més que els resultants d'una grip estacional.

Imatge d'arxiu d'un cementeri
Imatge d'arxiu d'un cementeri / À Punt NTC

La Covid-19 ha arrabassat una mitjana de 16 anys de vida a cadascuna de les persones que han mort des de l’inici de la pandèmia, ara fa vora un any. Així ho ha calculat un equip de científics després de contrastar la diferència entre l'edat de les víctimes en el moment de la seua mort i l'esperança de vida al seu país.

Els resultats de la investigació, publicats en la revista Scientific Reports, s'han obtingut processant les dades d'1.279.866 defuncions registrades a 81 països. El treball ha sigut realitzat per científics de centres d'investigació i universitats de diversos països, i entre els autors principals de l'estudi figura l'espanyol Héctor Pifarré i Arolas, director d'investigació del Centre d'Investigació en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

Els investigadors han calculat que la pandèmia s'ha endut més de 20 milions d'anys de vida als 81 països on s'ha fet l'estudi (uns 16 anys per cada mort), i han observat que als països on la Covid-19 s’ha patit amb més virulència, entre els quals es troba Espanya, el nombre d'anys de vida que s'han perdut és entre dues i nou vegades superior als que es perden a causa d'una grip estacional un any normal.

Vora la meitat dels "anys de vida perduts" (el 44,9%) corresponia a individus d'entre 55 i 75 anys; el 30,2% a individus menors de 55 anys i el 25% a persones majors de 75 anys. A més, als països on es disposava de recomptes de morts per gènere, el nombre d'anys de vida perduts ha sigut molt superior entre els homes que entre les dones.

Els investigadors han comparat les morts associades a la Covid-19 amb altres causes comunes de mort a nivell mundial i han comprovat que el nombre de morts és molt superior al d'una grip estacional, però entre una quarta part i la meitat de les defuncions s'atribueixen a malalties cardíaques.

En concret, l’estudi revela que a Espanya els anys de vida perduts a causa de la Covid-19 han sigut aproximadament set vegades més que els resultants d'una grip comuna, un impacte només superat per Itàlia i pels Estats Units.

També et pot interessar

stats