La Covid-19 ha destruït vora 400 milions de llocs de treball al món, segons l'OIT

L'organisme considera, però, que l'eliminació de l'ocupació serà menor que la que es va patir arran de la crisi financera de 2008.

Dos cambreres de pis fent el llit d'un establiment hoteler en una imatge d'arxiu
Dos cambreres de pis fent el llit d'un establiment hoteler en una imatge d'arxiu / Europa Press

La pandèmia ha provocat una caiguda del 14% de les hores de treball al món en el segon trimestre de 2020, equivalents a 400 milions de llocs de treball a temps complet, quasi cent milions més del que s'havia estimat anteriorment, ha indicat aquest dimarts l'Organització Internacional del Treball (OIT).

L'avaluació de l'OIT exposa l'agreujament de la situació de l'ocupació en les últimes setmanes i per regions, on Amèrica és el continent més afectat, amb una pèrdua total d'hores de treball del 18,3% fins ara. Europa, que va ser l'epicentre de la pandèmia entre març i abril, així com els països d'Àsia Central, arriben com el segon grup de països més perjudicats, amb una reducció del 13,9% d'hores de treball, a penes 0,4% més que la Xina i la resta d'Àsia.

Així i tot, l'organisme considera que la destrucció de l'ocupació serà menor de la que es va patir arran de la crisi financera i econòmica de 2008. Per a la segona meitat de l'any, la nova anàlisi dels mercats laborals concep tres escenaris. El més pessimista, que inclou una segona onada pandèmica i la tornada al confinament, implicaria la pèrdua d'altres 340 milions de llocs de treball, mentre que l'optimista, que requeriria una recuperació excepcionalment forta i ràpida, limita la pèrdua de llocs de treball a 34 milions.

En la mateixa línia que ha exposat el Banc d'Espanya aquest dimarts, la nova anàlisi de l'OIT té un enfocament particular en l'impacte de la pandèmia en les dones, les quals assenyala com les més perjudicades en termes laborals, perquè estan molt representades en els sectors més afectats i perquè són les que fan la major part del treball de cures no pagades.

També et pot interessar

stats