La Covid-19 augmenta un 50% el risc de complicacions durant l'embaràs

Un estudi en 43 hospitals de 18 països confirma que les dones gestants han de ser considerades "grup vulnerable"

Una dona embarassada es fa una ecografia
Una dona embarassada es fa una ecografia / Efe
26 d'abril 2021 - 10:41

La Covid-19 augmenta un 50% el risc de complicacions durant l'embaràs per a les mares i els bebés, un perill més gran del que s'havia constatat a l'inici de la pandèmia, segons un estudi en el qual han participat 100 investigadors de 43 hospitals de 18 països, entre els quals el Vall d'Hebron de Barcelona i el Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa.

L'estudi internacional INTERCOVID, coordinat des de la Universitat d'Oxford (el Regne Unit) i en el qual han participat 2.100 embarassades, conclou que les dones contagiades tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant la gestació, com ara un part prematur, preeclàmpsia (hipertensió arterial) o ingrés en l'UCI.

La investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal del Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR) Nerea Maiz ha assenyalat que els resultats són sorprenents, ja que al principi de la pandèmia els estudis preliminars apuntaven que la Covid-19 no generava complicacions a les embarassades, encara que després es va començar a veure que sí que n'apareixien algunes.

Aquest estudi, ha explicat la doctora, ha permés comprovar la "magnitud" de les complicacions relacionades amb la Covid-19 i confirmar que les embarassades són "un grup vulnerable", el qual cal tractar-lo com a tal en les polítiques de prevenció, com la vacunació. El risc de les embarasses infectades d'acabar en les UCI es pot multiplicar fins i tot per cinc, segons Maiz.

Les complicacions depenen de la severitat de la malaltia: els investigadors han observat que com més greu ha sigut la infecció del coronavirus en una pacient, més risc de tindre problemes amb l'embaràs, mentre que en les gestants asimptomàtiques a penes s'ha detectat variació respecte a dones no embarassades sense simptomatologia.

L'estudi també apunta que els nounats de dones infectades tenen quasi tres vegades més risc de complicacions mèdiques greus i d'acabar ingressats en l'UCI neonatal, principalment per l'increment dels parts prematurs.

Si bé com a norma general no es produeix transmissió del coronavirus de la gestant al fetus, l'estudi ha observat que un de cada deu nounats de mares infectades van donar positiu durant els primers dies, segurament, segons els investigadors, per un contagi produït després de nàixer.

La vacunació, encara pendent dels assajos

Quant a les vacunes, estudis preliminars apunten que serien segures per a embarassades i fetus, alguna cosa que, si es confirmar en altres assajos encara en marxa, situaria les gestants com a grup prioritari en la immunització, ha assenyalat Maiz.

També et pot interessar

stats