La cova Tallada en perill

Entre les mesures contemplades per a preservar el paratge hi ha la de restringir el nombre de visitants que hi podran accedir cada dia.

La saturació de turistes està fent malbé la Cova Tallada.

Ja siga des de Xàbia, el terme municipal on es troba la cova, com des de Dénia, a través de la principal ruta d'accés, com per mar, de la mà de les diferents empreses de lloguer de caiacs, la cova Tallada arriba a rebre fins a 700 visitants diaris durant la temporada vacacional.

Aquesta afluència massiva provoca un fum de conseqüències negatives. D'una banda, la conducta poc respectuosa amb el medi ambient dels turistes, ha provocat en els últims dos anys un impacte negatiu sobre els microorganismes de les roques i en la qualitat de l'aigua, que fins i tot presenta una pel·lícula d'oli a la superfície, procedent dels bronzejadors i protectors solars. Tot això pot donar lloc, a poc a poc, a la modificació de l'ecosistema. D'altra banda, amb la repercussió mediàtica, la cova s'està convertint en una zona d'acumulació d'accidents, amb el conseqüent augment del nombre de ferits i accidentats que cal rescatar cada estiu.

Per tal de frenar el progessiu deteriorament de l'entorn, la junta rectora del parc natural del Montgó va demanar un informe de capacitat a la Conselleria de Medi Ambient i aquesta setmana s'ha reunit per a avaluar-ne els resultats. Els tècnics aconsellen reduir a 71 el nombre de persones que poden accedir a la cova al mateix temps. Aixó obligaria a establir torns d'accés i un sistema de reserves per a visitar aquest paratge natural, de manera que diàriament seria un màxim de 355 persones distribuides en 5 torns les que hi podrien accedir. Les visites no haurien de prolongar-se durant més d'una hora i mitja.

El problema que enfronten ara les autoritats és articular un sistema per a portar a la pràctica les mesures pertinents, ja que el paratge de la cova Tallada és accessible tant des de les Rotes, a Dénia, com des de les Planes, a Xàbia, a banda d'estar completament obert a la mar, i en són moltes les empreses d'excursions que la tenen entre les destinacions recomanades.

De moment s'han plantejat establir punts d'informació i cartells anunciant els riscos d'accedir sense anar mínimament preparat a les rutes d'accés. Serà a l'estiu de l'any que ve quan es comence a prendre mesures per a restringir el nombre de visites diàries. 

També et pot interessar

stats