Quin és el cost econòmic d’un rescat de muntanya?

La persona accidentada haurà de pagar el rescat si es prova que ha comés una negligència greu

Moment d'un rescat a Xulilla / À Punt NTC

Fins a cinc persones han hagut de ser rescatades pels bombers durant aquest cap de setmana a les muntanyes valencianes, i un valencià va ser rescatat diumenge passat als Picos de Europa. En tots els casos, amb l'helicòpter, un mitjà d'evacuació molt car que s'ha d'assumir en cas de negligència. 

“La gent no és conscient dels riscos que comporta pujar a la muntanya i el cost que pot generar”, assegura Samuel Aded, senderista i alpinista. Un cost econòmic al qual fa front la Generalitat i les diputacions i que es calcula en uns 2.000 euros per operatiu terrestre. Però la quantitat es multiplica per quatre si es fan servir mitjans aeris, una suma a la qual podria fer front la persona accidentada si es prova que ha comés una negligència greu. 

El diputat del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, David Vicente, recorda que s’han d’extremar les precaucions: “Demanem responsabilitat a tota la gent que ix a practicar esports de muntanya, que no posen en risc la seua vida i la dels altres”.

Dissabte els bombers van rescatar una persona que havia caigut en una zona de difícil accés, a Ontinyent. Els experts recorden que cal seguir unes recomanacions a l'hora d'eixir a fer una ruta, com portar el calçat adequat, dur una xicoteta farmaciola, aigua i fins i tot el DNI per si ocorre algun accident. Són rescats de muntanya que, finalment, repercuteixen en les arques públiques. 

També et pot interessar

stats