Cospedal va demanar a Villarejo "parar" la publicació de la "llibreteta" de Bárcenas

Es fan públics uns àudios del 2013 entre l'excomissari i l'exsecretària general del PP que es van produir 48 hores després que es publicaren les primeres informacions sobre els papers de Bárcenas

Cospeda, en una imatge d'arxiu
Cospedal, en una imatge d'arxiu / Carlos Luján / Europa Press

Nou capítol sobre la caixa B del PP. Aquest dilluns s'han conegut els àudios d'una conversa de l'any 2013 entre l'excomissari Villarejo i l'exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, 48 hores després que es publicaren les primeres informacions sobre els papers de Bárcenas. En l'àudio, Cospedal mostrava la seua preocupació per si la llibreteta —els suposats papers de la comptabilitat B— eixiria a la llum, i demanava a Villarejo poder parar-ho. Villarejo recomanava fulminar Bárcenas, a qui es referia com "el cabró". PSOE i Podem acusen el PP de no fer res per a parar la corrupció. Els populars recorden que Cospedal no ha sigut imputada per cap jutge.

Així ho publica el diari El País, que difon l'àudio d'una conversa entre Cospedal i Villarejo que es va produir el 20 de gener, després que el 18 de gener El Mundo fera una publicació sobre el pagament de sobresous en negre a una part de la cúpula del PP. "La llibreteta... seria millor poder-ho parar", demana Cospedal a Villarejo, que intenta tranquil·litzar-la i li diu que "no es preocupe, que estarà atent" al tema. En el diàleg, Villarejo expressa també a Cospedal que han d'"anticipar-se a la jugada", ella hi està d'acord i diu: "És el més important". "Cal veure per on respiraran i què faran (els periodistes) i quina és l'evolució de totes aquestes coses, i tractar d'anticipar-nos un poc a la jugada", subratlla l'excomissari.

Així mateix, assenyala que va estar "menjant el cap" als periodistes, i esmenta Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta. "El dia d'ahir vaig estar menjant-li el cap (...) a tots, que no ho tragueren. Perquè volien traure al principi una llista de les quals ells deien que hi havia, una llista en la qual estava el presi", adverteix. "Tu traus una llista així, i l'endemà tenen una querella, eh?", contesta Cospedal.

Cospedal i Villarejo tornen a parlar el 26 d'abril del 2013, quan la Policia comença a elaborar informes sobre els documents. Debaten sobre les fonts que haurien informat la premsa dels sobresous. En la conversa parlen sobre els informes que ixen del Ministeri de l'Interior cap a l'Audiència Nacional que investiga el cas i de dificultats que existeixen per a aconseguir canviar els paràgrafs que més afecten el PP, segons els àudios.

En la conversa, Villarejo diu que ell i el seu "amic José Luis", en referència a Olivera, que va ser comissari cap de la UDEF, se'n van anar a prendre una copa i a sopar amb Morocho", l'inspector de Policia encarregat de redactar els informes per al jutge. "Després es va quedar sol José Luis amb aquest home i li va menjar el cap perquè en l'informe anava fins i tot el nom del president, no sé si ho saps", afig.

També et pot interessar

stats