Cospec, un sensor dissenyat a València per a detectar els gasos tòxics dels volcans

 L’aparell ajuda a preveure quan començarà una erupció i quan podria acabar, com és el cas de La Palma

Cospec, un sensor dissenyat a València per a detectar els gasos tòxics dels volcans / À Punt NTC

L’anàlisi dels gasos, i en concret el diòxid de sofre que emet el volcà, permeten calcular quan podria acabar l’erupció del Cumbre Vieja. El pare d'aquest mètode és un invent del científic Millán Millán, desenvolupat a València a partir d’una idea de la NASA. 

L’aparell s’anomena Cospec. És un sensor dissenyat inicialment per a detectar els gasos tòxics d’empreses, i que ràpidament es va aplicar a l'estudi dels volcans. L’aparell ajuda a preveure quan començarà una erupció i quan podria acabar, com és el cas del volcà de La Palma.  

Millán és fundador del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani, el CEAM, i va participar en el disseny del Cospec en els anys setanta a partir d’un projecte de la NASA. Segons ha explicat a À Punt Notícies, va partir com una còpia d’un sistema per a estudiar la presència d’aigua a Venus. 

La tècnica, desenvolupada des del centre ubicat a Paterna, va revolucionar la predicció de les erupcions volcàniques a partir dels anys huitanta. Entre ells, les produïdes a Islàndia el 2010.

La tecnologia del Cospec continua vigilant la Terra des de l'espai, en els satèl·lits d'observació nord-americans.

També et pot interessar

stats