El cos d'un represaliat valencià serà un dels primers que es podria exhumar del Valle de los Caídos

Els familiars de 31 víctimes soterrades al mausoleu podran recuperar les restes de les víctimes.

Antonia Fernàndez, amb la foto del seu germà en la mà, quan va participar al programa 'Punt docs' d'À Punt
13 de novembre 2019 - 22:10

Ángel Fernández Moya serà un dels primers valencians que podrà ser exhumat del Valle de los Caídos i descansar on desitge la família, després de l’autorització de Patrimoni Nacional per a exhumar les despulles mortals de les persones que hi ha soterrades en aquest monument.

La família d’Àngel ha sigut l’única de la Comunitat Valenciana que ha sol·licitat extraure les restes del seu parent, represaliat de la dictadura, com reconeixia la seua germana Antonia en el programa Punt docs, de la televisió d'À Punt.

Patrimoni Nacional, a qui pertany el Valle de los Caídos, ha comunicat a les 31 famílies que tenen sol·licituds en tràmit que ja tenen llum verda per a exhumar les restes dels seus familiars. Matías Alonso, coordinador del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica a la Comunitat Valenciana, ha concretat, en una entrevista en Les Notícies del Migdia, que les restes d’Ángel Fernández estan “perfectament localitzades” a la cripta del Valle de los Caídos, per això s’espera que siga una de les exhumacions “més senzilles”.

Antonia Fernández va saber, gràcies a un jerarca del franquisme que li ho va comunicar el 1964, la localització exacta del cos del seu germà. L’organisme estatal ha acordat realitzar les obres per a l’accés als diferents nivells de les criptes perquè els forenses puguen entrar i avaluar les possibilitats de recuperar les restes de les 31 persones que les famílies han sol·licitat exhumar.

Matías Alonso ha explicat que la resolució de Patrimoni Nacional era molt esperada perquè, amb el vistiplau d’aquest organisme, les famílies “ja tenen l’esperança que les seues víctimes, tard o d’hora, eixiran d’allí”. Alonso assegura que, amb la difusió de la notícia, probablement més famílies iniciaran el tràmit per a exhumar la resta de represaliats valencians soterrats al Valle de los Caídos.

Pel que fa als terminis, el representant del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica a la Comunitat Valenciana ha assenyalat en el 20 h NTC que el pas següent serà redactar un projecte per a garantir la seguretat dels qui intervindran en l’exhumació. Ara bé, Alonso ha demanat fer aquest procés amb celeritat: “Les famílies de les víctimes no tenen temps”, ha insistit, en al·lusió a l’avançada edat de molts dels familiars directes dels represaliats soterrats allí.

Almenys 1.164 valencians

La major fossa comuna d’Espanya acull les restes d’almenys 1.164 valencians, segons dades d'Innovation Human Rights. La xifra podria ser més alta, ja que 12.410 persones van ser soterrades sense registrar-ne els noms.

Entre els identificats valencians hi ha 15 veïns de les comarques del sud, 135 de les del centre i 1.014 de les del nord, la setena zona de l'Estat amb més cossos identificats. Però l’Abadia de la Santa Creu reconeix que no sap el nombre exacte de persones. “En total, hi ha soterrats més de 33.700 caiguts dels dos bàndols segons el registre (o més de 50.000, segons altres estimacions més probables)”, es llegeix en la seua pàgina web.

També et pot interessar

stats