Les Corts reclamen al govern central que no s’expulsen estrangers denunciants

El text pretén que qualsevol persona estrangera víctima d’un delicte puga denunciar-lo sense que això supose risc d’expulsió.

Les Corts reclamen al govern central que no s’expulsen estrangers denunciants
Les Corts reclamen al govern central que no s’expulsen estrangers denunciants

La Comissió de Política Social de les Corts ha aprovat per unanimitat sol·licitar al govern central que es garantisca que qualsevol persona estrangera puga denunciar un delicte “sense que el fet d’interposar la denúncia supose un risc d’expulsió”. 

Aquesta iniciativa va ser presentada per Unides Podem arran del cas de la dona hondurenya que va anar a denunciar una agressió i li van obrir un procediment d’expulsió. No obstant això, la delegació del govern espanyol va arxivar l’expedient d’expulsió de la jove a l’agost. 

Concretament, s’ha demanat que, amb caràcter immediat i mentre s’inicia un procés de reforma de la Llei d’estrangeria, s’establisca un marc legal perquè qualsevol persona estrangera víctima d’un delicte puga posar en coneixement de l’autoritat competent la comissió d’un delicte sense que això supose risc d’expulsió.

La diputada d’Unides Podem Irene Gómez ha lamentat que “tot aquest entramat legal anteposa la situació administrativa a una causa penal i la protecció a les víctimes”. A més, ha defés que “moltes normatives han de ser reformades, en particular la Llei d’estrangeria, que ha de protegir de manera integral les persones estrangeres”.

La proposició no de llei aprovada insta també a incloure a les persones estrangeres en situació irregular en els protocols d’actuació de les unitats que integren la Xarxa d’Oficines de la Generalitat d’Assistència a les Víctimes del Delicte.

Igualment reclama que el Ministeri de l’Interior expedisca d’una instrucció perquè les forces i cossos de seguretat de l’Estat, en compliment de la Llei de l’estatut de la víctima del delicte, garantisquen el dret de totes les víctimes d’un delicte a interposar una denúncia així com de la resta de drets que la llei reconeix, “sense que la persecució d’un il·lícit administratiu impedisca la persecució d’un delicte”.

També et pot interessar

stats