El corriol camanegre cria per primera vegada a la platja del port de Sagunt

Aquesta espècie vulnerable es veu amenaçada pel pas de persones, animals depredadors i maquinària a les dunes.

El corriol camanegre cria per primera vegada a la platja del port de Sagunt
El corriol camanegre cria per primera vegada a la platja del port de Sagunt

Una parella de corriols camanegres ha criat dos pollets a la zona dunar de la platja de port de Sagunt, un fet excepcional perquè no hi ha cap precedent de nidificació d’aquesta espècie vulnerable a la zona.

El corriol camanegre pateix actualment un declivi d’exemplars i es troba greument amenaçat per la pèrdua d’hàbitat i el pas de maquinària i persones per les dunes, a banda de la “pressió depredadora” de gossos solts i gats assilvestrats a les platges.

Des de 2013, la Generalitat du a terme un rigorós seguiment de les parelles nidificants, fins a constatar un descens important a les comarques del nord i del sud, enfront d’una lleugera recuperació a València. Aquestes aus crien preferentment a espais oberts de platges i zones humides dels litorals i ponen els ous directament sobre l’arena, per la qual cosa es pot veure afectat pel pas dels vehicles de neteja.

Entre les mesures més importants per a la conservació està la instal·lació de tancats degudament senyalitzats, que pot haver afavorit la recent recuperació d’altres cinc parelles de Charadrius alexandrinus a les platges del Camp de Morvedre, Corint, Almardà i Canet d’en Berenguer.

Declivi a la marjal dels Moros

Fora de la comarca també s’han recuperat poblacions a les platges de la marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, el Saler o Oliva. Tot això ha contribuït en gran manera a l'augment de parelles nidificants de l'espècie a la província de València. Per contra, a la marjal dels Moros s’ha detectat una disminució molt important, ja que de les deu parelles que criaven en 2013, en 2018 solament en quedava una.

També et pot interessar

stats