El coronavirus, una oportunitat de desenvolupament per al turisme sostenible

La crisi de mobilitat mundial i la vulnerabilitat que comporta el turisme de masses predominant al nostre litoral convida a replantejar el model turístic.

El turisme rural espera ocupacions al pont superiors al 74%
El turisme rural s'ha vist reforçat per la pandèmia / À Punt NTC
Albert Alonso
13 de març 2021 - 17:46

La crisi de mobilitat mundial ha paralitzat els viatges en tot el planeta. Els confinaments i la situació econòmica dels turistes s'han traduït en una aposta pel turisme domèstic i, per tant, més sostenible. Si la pandèmia ha sacsejat el nostre ordre de prioritats, la crisi econòmica que l'ha seguit ha evidenciat la vulnerabilitat i dependència del sector. Per tot això, algunes veus expertes apunten que cal buscar un nou model turístic.

Segons la vicepresidenta de l’Associació Europea d’Agències de Viatges, Eva Blasco, entrevistada aquest divendres en el programa A la Ventura: "El procés cap a la sostenibilitat ja l'havia iniciat el sector turístic en anys previs", i per tant, no marcarà la pandèmia un punt d’inflexió, ja que el turisme és un sector en "continua evolució".

Per a Eva Blasco, un clar exemple d’esta dinàmica són els models de països com Alemanya o Holanda, que ja abans de 2020 havia començat a batre rècords de turisme domèstic. És un canvi progressiu que, tal i com adverteix, preocupa al sector més consolidat per la potencial pèrdua de turistes estrangers que podria comportar en el mig termini. 

Per la seua banda, Luis Miret, director del grau de Turisme a la UPV, adverteix que la Covid-19 podria haver accelerat algun dels canvis que ja s’havien enlairat : "El model estava canviant moltíssim. Al principi eren plans turístics i, de sobte, un any tot eren plans turístics sostenibles i després, van desaparéixer els plans turístics sostenibles i eren plans turístics intel·ligents. I en això estàvem i ara, tot són plans turístics segurs". 

Des d’evitar el transport aeri, buscar allotjaments sostenibles o, fins i tot, apostar per viatges en què l'al·licient siga la gastronomia o la cultura local. Moltes famílies estan apostant per un canvi en la seua manera de viatjar. Per a molts experts i expertes, aquest és el millor moment per a reequilibrar el sector turístic del país en favor d’opcions més sostenibles amb l’economia del territori i més respectuoses amb el medi ambient. 

Entre aquestes veus es troba la de Patricio Azcarate, secretari general de l’Institut de Turisme Responsable, que apunta al turisme sostenible no solament com un model més positiu, sinó com l’única eixida possible. Azcárate recorda que aquest turisme alternatiu “no és un més car, és un més autèntic, diferenciat i per tant més competitiu”.  

També et pot interessar

stats