El coronavirus arriba a Nadal a un ritme diari ascendent del 12 % a la Comunitat Valenciana

La conselleria ha notificat aquest dijous 2.494 positius més i 35 brots, un dels quals en un centre escolar d’Oliva, amb 38 casos.

Unes infermeres realitzen proves PCR
Unes infermeres realitzen proves PCR / David Borrat (EFE)

Quinze dies després del pont de desembre, i a les portes de Nadal, el coronavirus es propaga a la Comunitat Valenciana a una velocitat que no s’havia vist ni en els pitjors moments de la primavera, com havíem avançat.

Aquest dijous la Conselleria de Sanitat Universal ha notificat 2.494 positius i 35 brots, unes xifres molt similars a les d’ahir. El pitjor focus està en un centre educatiu d’Oliva, on s’han comptabilitzat 38 contagis.

Pel que fa a la incidència acumulada durant els últims 14 dies, aquest dimecres ha arribat als 347 casos per cada 100.000 habitants, una xifra rècord per segon dia consecutiu.

Des de dilluns, aquest indicador, un dels més comuns per a descriure com evoluciona la malaltia, augmenta un 12% cada dia. I encara anirà a més si mirem què està passant amb un altre indicador epidemiològic, el de la incidència acumulada durant els últims 7 dies, que ja supera els 161 casos. També de rècord.

El resultat més immediat d’aquesta acceleració progressiva és que els casos actius de malalts de Covid-19 al País Valencià pugen ja als 18.310, un altre màxim absolut des de l’inici de la pandèmia.

Fins i tot la pressió hospitalària, que feia un parell de setmanes que es relaxava, ha tornat a repuntar. Des de dissabte hi ha 260 persones més ingressades, 21 de les quals a l’UCI.

De nou, les projeccions, tenint en compte la mateixa lògica de l’epidèmia, permeten aventurar que la pitjor situació als hospitals la començarem a veure després de festes. I darrere d’això, les morts, que ara estan estabilitzades en unes 20 diàries de mitjana, però que a mitjans de gener podrien doblar-se, tal com ha passat fins ara en aquesta crisi sanitària.

La pitjor positivitat de tot Espanya

La virulència a la qual es propaga el coronavirus per les comarques valencianes no mostra cap signe esperançador. Més aïna el contrari, com confirma la positivitat, el percentatge de casos detectats en totes les proves que es fan.

A la Comunitat Valenciana el 16,27% de tots els tests donen positiu, la pitjor taxa de tot Espanya, i està molt lluny del 5%, que és el nivell màxim a partir del qual l’Organització Mundial de la Salut considera que una epidèmia està controlada. La del coronavirus, com es veu, creix en el sentit contrari.

També et pot interessar

stats