La convocatòria pública de docents més gran en deu anys

21.000 persones aspiren a aconseguir una de les més de 4.600 places de professor de secundària.

VÍDEO | La convocatòria pública de docents més gran en deu anys

Milers d'aspirants a professors s'enfronten des d'aquest dimecres a les oposicions. En total hi ha 4.636 places de secundària, formació professional, escoles d'idiomes i docències artístiques per a 21.000 aspirants. És la convocatòria pública més gran dels últims 10 anys. Entre les novetats d'enguany hi haurà una comissió de baremació única per especialitat, per a unificar criteris d'avaluació. També han augmentat el nombre de tribunals, fins arribar a la ràtio d'1 tribunal per cada 60 opositors. "Tota una sèrie de ferramentes que puguen permetre que el procés per a obtindre una plaça de funcionari de carrera siga clar i transparent, i compte amb les millors condicions", com ha explicat Miquel Soler, secretari autonòmic d'Educació en una entrevista a Les notícies del matí.

La ràtio mitjana és de 4,5 persones per plaça, però va des dels 17,2 opositors per plaça de l'especialitat de clarinet del professorat de música, fins als 2,4 en el cas dels qui es presenten a l'especialitat d'equips electrònics en formació professional. Unes ràtios més que atractives.

Dels 21.000 opositors, 13.000 són professorat interí i els altres 8.000, persones que no estan en el sistema educatiu ara mateix.  

Les persones que s'hi presenten responen a un ampli ventall de circumstàncies: n'hi ha que han acabat la carrera i veuen en l'ensenyament una eixida professional atractiva o vocacional, i d'altres, que volen només provar sort; però la majoria són ja professors i professores interins que volen consolidar la plaça, i que demanen que el seu desaventatge, ja que han d'estudiar i de treballar, es tinga en compte. També els sindicats demanen un tractament diferenciat que culmine amb la consolidació dels llocs de treball del personal interí. Segons l'STEPV, aquesta oferta de places massiva "ignora la reponsabilitat de l’administració en la creació del problema ja que no va acompanyada d’un pacte d’estabilitat del professorat interí que actualment treballa per a la Conselleria, que és el que ha estat a l’aula anys i anys i per al qual s’haurien d’haver activat processos de consolidació dels llocs de treball". 

Cinc boles 

Es juguen el seu futur... a cinc boles. Les que decidiran quin tema han de desenvolupar en aquest primer examen, el de dimecres. Els temaris solen tindre'n vora 70: com més temes s'haja preparat una persona, més possibilitats que algun d'ells toque en l'examen. Un procediment en què la sort és un component important. 

L'endemà, dijous, serà el torn de la prova pràctica, i, si se superen aquestes dues (cal obtindre una nota mínima de 2,5 en cada prova i un aprovat en conjunt), en les pròximes setmanes hauran de fer la segona part de l'oposició: una exposició oral per a defendre una programació didàctica per a tot un curs de la seua especialitat. 

També et pot interessar

stats