Fi dels controls sanitaris per la covid-19 en aeroports espanyols a viatgers de fora de la UE

El Ministeri de Sanitat considera "superada" la fase aguda de la pandèmia i fa un pas més per a normalitzar la mobilitat internacional

Turistes arriben a l’aeroport d’Alacant-Elx
Control sanitari a l'aeroport d'Alacant-Elx / À Punt NTC

Aquest divendres s'han acabat les mesures de control sanitari en els aeroports espanyols amb motiu de la covid-19 als passatgers i passatgeres procedents de països que no pertanyen a la Unió Europea. La decisió, adoptada pel Ministeri de Sanitat a causa de l'evolució favorable de la pandèmia, i publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dijous, suposa un pas avant per a afavorir la normalització de la mobilitat internacional. 

Des d'aquesta mitjanit ja no és necessari sotmetre's a cap examen de reconeixement, que en l'actualitat estaven limitats només a viatgers de països extracomunitaris o aliens a l'espai Schenguen. Especialment, es practicaven en els aeroports més grans de la xarxa d'Aena, però també eren aleatoris en els llocs fronterers terrestres de Ceuta i Melilla, a més se'n feien en les rutes marítimes.

El Ministeri de Sanitat veu "superada" la fase aguda de la pandèmia, segons es pot llegir en la resolució publicada en el BOE, cosa que ha empentat a actualitzar l'estratègia de control davant la covid-19. Hi juguen a favor "els alts nivells d'immunització en la població espanyola i als països de l'entorn, que han portat a una disminució important dels casos greus i de la letalitat davant del SARS-CoV-2".

En aquest escenari, es considera que les mesures de limitació de la mobilitat internacional han d'aplicar-se respectant els principis generals del Dret de la UE, "no han d'anar més enllà de l'estrictament necessari per a salvaguardar la salut pública" i han d'alçar-se quan la situació epidemiològica, en particular l'hospitalària, ho permeta.

Per això, la nova resolució del govern espanyol deixa sense efecte la de l'1 d'abril de 2022, relativa als controls sanitaris a realitzar en els punts d'entrada al país, per la qual les persones que hi arribaren per via aèria o marítima des de països extracomunitaris podien ser sotmeses a un control sanitari en el primer punt d'entrada que incloïa, almenys, la presa de temperatura, un control documental i un control visual sobre l'estat físic.

També et pot interessar

stats