A quin contenidor llance el raspall de dents? Dubtes i falsos mites sobre el reciclatge

Cal rentar els envasos abans de tirar-los? Quantes vegades es pot reciclar un material?

Contenidors de reciclatge / Shutterstock

No és el més habitual, però encara hi ha algunes persones que pensen que tot el que llancem als contenidors no es recicla. Un mite que cau quan veiem el treball que es desenvolupa en una planta de reciclatge, on tot se separa amb mètodes manuals o automatitzats. 

Separar els residus a casa i ordenar-los en els contenidors és el primer pas, però moltes vegades sorgeixen dubtes: cal rentar els envasos abans de reciclar-los? Contràriament al que pensen algunes persones, rentar els envasos no és sostenible, ja que a la planta de reciclatge ja passa per un procés de neteja.

Un altre dubte que apareix constantment és si un envàs reciclat pot tornar a passar pel procés de reciclatge. La resposta és que sí: hi ha molts materials que es poden reciclar més d’una vegada, com per exemple el plàstic de les botelles de plàstic, que es pot reutilitzar huit vegades o més.

Però què passa amb productes com el raspall de dents? A quin contenidor hauria de dipositar-se? Encara que en un primer moment l’opció més lògica semble el contenidor de plàstic, de la mateixa manera que es fa amb les restes de ceràmica o els bolquers, els raspalls de dents van al contenidor gris.

Un altre error recurrent el trobem amb els cartons de la pizza. "Si no es netegen el menjar, van a l'orgànic; només els llançaríem al cartó si els netegem prèviament", explica Juan Martínez, de l'associació Youth Climate Save.

Uns hàbits que podem interioritzar per a ajudar en el primer pas del procés de reciclatge. L'any passat a Espanya es reciclaren més de milió i mig de tones d'envasos domèstics.

També et pot interessar

stats