Els contagis de l'últim dia a la Comunitat Valenciana no cabrien en el pavelló de la Fonteta

384 valencians i valencianes han mort amb coronavirus en els últims set dies, l'equivalent a la població de Sellent.

VÍDEO | Els contagis de l'últim dia a la Comunitat Valenciana no cabrien en el pavelló de la Fonteta

El mes de gener s'ha convertit en el més dramàtic de la pandèmia a la Comunitat Valenciana. La tercera onada ha irromput amb força el territori i ha catapultat a l'alça tots els indicadors que mesuren l'impacte del coronavirus, que trenquen rècords dia rere dia. Des de principis de 2021, ja han perdut la vida 874 valencians i valencianes, el 22% de totes les morts registrades des de l'inici de la crisi sanitària. Una xifra que, si continua incrementant-se al ritme actual, polvoritzarà a final de gener el nombre de víctimes mortals notificades a l'abril (905), el pitjor mes de la primera onada. Només en els últims set dies, la Conselleria de Sanitat Universal comptabilitza 384 defuncions en el territori. És l'equivalent al nombre d'habitants que té Sellent (Ribera Alta), segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La incidència del virus entre la població, en creixement exponencial des que acabaren les festes de Nadal, ha disparat també la pressió hospitalària. El nombre de pacients amb Covid-19 als hospitals valencians i les unitats de cures intensives (UCI) no deixa de pujar i apunta que encara no s'ha arribat al pic de mortalitat de la tercera onada. Des que va començar l'actual setmana, no hi ha cap dia que Sanitat haja comunicat menys de 95 defuncions. Només aquest dimecres, 20 de gener, han faltat 96 persones. És un 20,7% del total de víctimes mortals que va notificar el Ministeri de Sanitat a tot Espanya, una de cada cinc.

És cert que hi ha ball de xifres entre les dades que proporciona el Ministeri i les que comunica diàriament la Conselleria de Sanitat, fonamentalment per retards en les notificacions. En l'últim balanç d'aquest dimecres, l'autoritat sanitària estatal reconeix 3.803 morts per coronavirus a la Comunitat Valenciana, 46 menys de les que confirma el departament encapçalat per Ana Barceló. Tot i això, les xifres són demolidores.

Des que va començar la pandèmia, el 85% dels valencians i valencianes que ha perdut la vida amb un diagnòstic confirmat de coronavirus és major de 70 anys, d'acord amb les dades discriminades per sexe i edat que publica la Generalitat (actualitzades amb data de 19 de gener). De moment, aquesta tendència es manté en la tercera onada, amb un percentatge molt similar. Són conclusions, en qualsevol cas, provisionals, ja que encara estem lluny de doblegar la corba de mortalitat.

Quasi 10.000 positius en 24 hores

Després de sumar 9.810 nous contagis aquest dimecres, la xifra diària més alta de tota la pandèmia, la Comunitat Valenciana ha superat per primera vegada la línia roja de 1.000 positius de Covid-19 per cada 100.000 habitants. La taxa d'incidència acumulada en els últims catorze dies, que mesura la proporció de persones contagiades en aquest període respecte del total de la població, quadruplica el límit que fixa el Ministeri de Sanitat per a establir que hi ha risc extrem de coronavirus (250). La propagació del virus està descontrolada i les veus expertes alerten que encara no s'ha arribat al pic de la corba epidèmica. El nombre de persones infectades només dimecres ja excedeix, per exemple, la capacitat del pavelló municipal Font de Sant Lluís, on caben 8.000 espectadors.

També et pot interessar

stats