Els contagis a Espanya tornen a situar-se per davall del centenar

Andalusia, Aragó i Catalunya acumulen quasi el 70% dels nous positius, mentre que Sanitat augmenta en 3 el balanç total de morts.

Els contagis a Espanya tornen a situar-se per davall del centenar
Els contagis a Espanya tornen a situar-se per davall del centenar

El Ministeri de Sanitat ha notificat 84 nous casos de Covid-19 diagnosticats diumenge, 34 més que en la jornada anterior. Així, els contagis tornen a situar-se per davall del centenar, després de diversos dies en què s'havia superat aquesta barrera. De fet, és la xifra més baixa de positius diaris registrada en dotze dies.

El responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, ha atribuït aquesta reducció a “l’efecte balsàmic” del cap de setmana. En el balanç total, però, el departament encapçalat per Salvador Illa augmenta en 200 la xifra, que ja arriba a 248.970.

Aquesta augment desproporcionat es deu, segons ha explicat Simón, al fet que en les últimes setmanes està augmentant significativament la quantitat de casos asimptomàtics, que han passat de ser el 40% dels positius a principis de maig, fins al 60% dels diagnòstics que es detecten aquests dies finals de juny. Els esforços en el diagnòstic estan traient a la llum els nous contagis sense símptomes. Així i tot, el responsable del Ccaes ha apuntat que els pacients simptomàtics continuen descendint.

Andalusia, Aragó i Catalunya acumulen 58 dels 84 nous positius, vora el 70%. Són tres comunitats autònomes que en els últims dies han registrat diversos brots de Covid-19. Andalusia manté deu focus actius amb 205 persones infectades, mentre que a Aragó continuen en fase 2 les quatre comarques afectades per altre rebrot (tres a Osca i l'última a Saragossa), que ja deixa més de 300 contagis confirmats.

Sanitat rebaixa també en un cas el còmput setmanal de defuncions fins a situar-lo en 12, una víctima menys que diumenge, però en suma tres al total des de l'inici de la pandèmia: 28.346.

Un miler de pacients amb símptomes en els últims 14 dies

Vora un miler de persones han mostrat símptomes de Covid-19 en les dues últimes setmanes, de les quals 331 s'han produït en els últims set dies. En aquest període, a més, 11.661 persones han ingressat en una unitat de cures intensives (UCI) i 125.132 han requerit hospitalització, 137 en l'última setmana.

Quant a la reducció dels casos més greus de Covid-19 que s'està observant en les últimes setmanes, Fernando Simón l’ha atribuït a diversos factors: la menor saturació dels hospitals “que sempre té un impacte en la qualitat assistencial”, major coneixement del virus i que la població més fràgil –com les persones majors– està més protegida.

També et pot interessar

stats