Consulta ací el llistat complet dels Premis Nou d’Octubre

La Generalitat reconeix el treball en defensa dels interessos de la Comunitat Valenciana.

VÍDEO | Consulta ací el llistat complet dels Premis Nou d’Octubre

Les altes distincions de la Generalitat, que s’entreguen cada Nou d’Octubre per a reconéixer les activitats o serveis en defensa dels interessos de la Comunitat Valenciana, van enguany al treball del poeta Francisco Brines, l’opositora antifranquista Laura Pastor, el dissenyador Francis Montesinos i l’editora de llibres en valencià Rosa Serrano Llàcer

La Generalitat també ha aprovat guardonar amb les distincions de la Generalitat Leoncio Badia, l’enterrador de Paterna que va ajudar les famílies dels represaliats que allí estaven enterrats després de la Guerra Civil, la mestra i escriptora Carme Miquel, el pilotari el Genovés (Paco Cabanes) i els equips de resposta civil i militar que han donat suport als afectats per la DANA d’aquest mes de setembre. 

En aquest sentit, el cap d'Emergències i Protecció Civil d'Oriola, José Andúgar, s'ha mostrat molt agraït per la distinció que s'ha donat al grup. En declaracions a À Punt ha assegurat que el passat episodi de pluges de la DANA ha sigut el més devastador dels 24 anys que porta de servei en el cos.

La distinció de la Generalitat pels seus mèrits empresarials i socials s’atorga a la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i a la Caixa Rural d’Oriola. Reben també aquest reconeixement l’empresària Rosa Escandell pel seu projecte A Puntadas, que forma en confecció tèxtil a dones en risc d’exclusió social a Alacant, i la cooperativa de cooperatives citrícoles Anecoop, que es va formar per a millorar la competitivitat en el mercat. 

Pel que fa als guardons al mèrit cultural, recauen en la ballarina i coreògrafa Sol Picó, els il·lustradors Ana Penyas i Miguel Calatayud, l’actriu Mamen Garcia, l’Escola d’Artesans i l’IES Lluís Vives. A títol pòstum, rebrà la distinció de la Generalitat l’etern contacontes Llorenç Giménez, que va faltar a finals d’agost.

La científica valenciana María José Sanz, directora científica del Basque Centre of Climate Change, per la contribució que fa a la protecció del medi ambient, i l'oncòloga alacantina Aurelia Bustos, experta en l'aplicació dels mètodes d'intel·ligència artificial en la lluita contra el càncer, són les dues distincions al Mèrit Científic de la Generalitat en 2019. 

En el camp de l'esport, els elegits són el jugador de tenis Roberto Bautista Agust i la jugadora de vòlei platja Liliana Fernández Steiner. La Generalitat reconeix, també, Dolores Escamilla Pérez, directora i gerent esportiva de diferents clubs femenins, entre els quals hi ha el Dorna Godella i el Llevant Unió Esportiva. El quart guardó al Mèrit Esportiu recau en l'expilotari de raspall Diego Malonda Mestre, més conegut com Malonda II.

Des del 2016, el Consell reconeix les accions a favor de la igualtat, la consecució d'una societat inclusiva i la visibilitat de la diversitat social. Enguany, els guardonats són l'Associació de Voluntaris d'Acolliment Familiar (AVAF), l'Associació de Mestreses de Casa i Consumidors Tyrius i les Filles de la Caritat de Sant Vicent Paül de Castelló. 

Per a fer valer la tasca de les persones i entitats que contribueixen al coneixement, el Consell guardona l'ambaixador de la Comunitat Valenciana, per la difusió i defensa dels interessos generals del territori. Els Premis Nou d'Octubre 2019 atorguen aquest reconeixement a títol pòstum a un dels artistes més universals, a l'alcoià Camilo Sesto

La Distinció Joan Lluís Vives a l'aportació a la construcció d'Europa és per als huit valencians i valencianes que formaren part del primer grup de diputats elegits en les eleccions al Parlament Europeu per Espanya: José Emilio Cervera Cardona, Carmen Llorca Vilaplana, Luis Planas Puchades, Josep Pons Grau, Javier Sanz Fernández, Enrique Sapena Granell, Teresa Domingo Segarra i Leopoldo Ortiz Climent. Aquest guardó s'atorga des de l'any 2017 a aquelles persones i entitats que destaquen per la contribució a l'enfortiment del projecte comú europeu.

També et pot interessar

stats