Construir un segon pou o fer una excavació a l’aire lliure, les alternatives per a rescatar Julen

El menor de dos anys va precipitar-se diumenge per un pou de 100 m de profunditat al municipi malagueny de Totalán.

La càmera que han introduït en el forat només ha pogut arribar als 78 metres de profunditat perquè hi ha hagut una solsida.
La càmera que han introduït en el forat només ha pogut arribar als 78 metres de profunditat perquè hi ha hagut una solsida.

Els equips de rescat estudien construir un segon pou o fer una excavació a l’aire lliure per a accelerar el rescat del xiquet de dos anys que aquest diumenge va precipitar-se per un forat de de 140 o 150 m de profunditat, i 25 centímetres d’ample al municipi malagueny de Totalán. Una cavitat de prospecció per a buscar aigua que es va obrir fa un mes i que no estava protegida ni senyalitzada. 

Segons ha avançat un portaveu de la Guàrdia Civil aquest matí, el dispositiu està a l’espera de les indicacions d’un equip de topògrafs per a valorar quina decisió es pren finalment. Qualsevol de les dues opcions retardarà el rescat perquè obligarà primer a protegir les parets del pou amb un tub per a evitar solsides.

Els efectius treballen des de les 14 hores de diumenge a contrarellotge sense que s’haja aconseguit accedir al fons del pou. Amb una càmera robotitzada han pogut visualitzar els primers 78 metres, fins que s’han topat amb tap de terra que els ha impedit avançar. Malgrat que en les últimes hores s’ha aconseguit perforar-lo lleument, encara no s’ha detectat cap rastre del menut. Ara mateix, de l’interior del pou només s’ha recuperat una bossa de plàstic i un got.

Un centenar de persones participen en l’operatiu de rescat del xiquet entre efectius del 112, del Consorci Provincial de Bombers, Protecció Civil, l’Equip de Rescat i Intervenció de Muntanya (Ereim) d’Álora i Granada, submarinistes de l’institut armat i bombers de la ciutat de Màlaga, així com empreses privades que estan facilitant ajuda i maquinària per a tractar de localitzar el xiquet.

També et pot interessar