El Constitucional anul·la la llei catalana d'associacions cannàbiques

Les Corts van aprovar una PNL el passat mes de juny per a regular-ne el consum.

El Constitucional anul·la la llei catalana d\'associacions cannàbiques
El Constitucional anul·la la llei catalana d'associacions cannàbiques

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per unanimitat declarar inconstitucional i nul·la la llei del Parlament que regulava les associacions de consumidors de cànnabis a Catalunya.

La sentència considera que el contingut de la llei catalana 13/2017, de 6 de juliol, envaeix competències que corresponen a l'Estat en aquesta qüestió, fonamentalment en matèria penal de l'article 149.1.6 de la Constitució.

La sentencia argumenta que el cànnabis conté elements o principis actius susceptibles d'aplicació terapèutica, però no és un medicament sinó "una substància qualificada com a estupefaent, la qual cosa significa que és una competència en matèria penal reservada a l'Estat".

La resolució també descarta que puga tractar-se d'una competència autonòmica en matèria d'associacions o de consum i protecció de consumidors i usuaris, ja que aquestes no poden emparar una norma que "regula, amb incidència sobre el tipus penal definit en la legislació estatal, el consum, el proveïment i dispensació de cànnabis".

El tribunal també recorda en la sentència que anteriorment va declarar inconstitucional la Llei foral 24/2014, de 2 de desembre, reguladora dels col·lectius d'usuaris de cànnabis de Navarra.

Les Corts van aprovar una PNL per a regular-ne el consum

Les Corts van aprovar al juny una proposició no de llei (PNL) de tramitació d'urgència sobre la necessitat de regular el consum del cànnabis en territori valencià des de plantejaments científics, socials i ajustats a la legislació més avançada en la matèria.

La PNL, pactada per PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans, i aprovada pel ple de la cambra, instava el govern espanyol a "realitzar les modificacions legals oportunes per a regular l’autocultiu per a ús personal i que es modifiquen tots aquells aspectes legals necessaris perquè deixe de ser sancionable i es dote d'un estatus legal".

També et pot interessar

stats