En què consistirà la llei de protecció a la infància i l'adolescència?

Les veus expertes destaquen que l'estat espanyol serà pioner en la creació d'una llei amb un gran component de sensibilització social.

En què consistirà la llei de protecció a la infància i l'adolescència?
En què consistirà la llei de protecció a la infància i l'adolescència?

L'avantprojecte de la llei de protecció integral de la infància i l'adolescència enfront de la violència va ser aprovat en Consell de Ministres el 28 de desembre de 2018, però no va arribar a materialitzar-se a causa l'anunci d'eleccions generals en 2019. Després de la formació del govern de coalició, les ONG d'infància van demanar a l'executiu espanyol que no retardara l'aprovació d'aquesta llei que ha sigut consultada i treballada amb les organitzacions i finalment serà aprovada dimarts que ve.

Tot i que la mitat de les denúncies per agressió sexual a Espanya tenen com a víctima una persona menor d'edat, la xifra real probablement és superior, ja que només el 15% dels abusos a xiquets, xiquetes i adolescents arriba a saber-se.

Les veus expertes destaquen que l'estat espanyol serà pioner en la creació d'una llei integral per a protegir la xicalla i el jovent enfront de la violència, i valoren el gran component de sensibilització social d'aquesta norma, que envia un missatge rotund de rebuig a qualsevol forma de violència contra la infància i l'adolescència.

Principals mesures recollides en la llei:

  • Tota la ciutadania tindrà l'obligació de denunciar "de forma immediata" els indicis de violència o abusos exercits sobre menors. A més, tots els col·legis hauran de disposar de la nova figura de la persona "coordinadora de benestar i protecció".
  • S'establiran protocols d'actuació en casos d'indicis d'assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere, suïcidi, autolesió i qualsevol altra forma de violència. A més, s'incorporarà l'edat com a causa de discriminació en els delictes d'odi.
  • Es fixen protocols de prevenció obligatoris per als centres de menors, amb plans específics de prevenció i detecció precoç davant possibles casos de tràfic amb finalitats d'explotació sexual.
  • El termini de prescripció de delictes greus contra la infància i l'adolescència, no començarà a córrer fins que la víctima haja complit 30 anys i no els 18 actuals. Aquesta mena de delictes podran prescriure entre 5 i 15 anys després i s'eliminarà l'actual límit establit als 33 anys.
  • Es perseguiran els delictes comesos a través d'internet, als quals s'incorporen la incitació al suïcidi, a cometre infraccions sexuals o la promoció de trastorns alimentaris. Així, es modificarà el Codi Penal per a establir una pena de fins a tres anys per a qui publique continguts que inciten els menors a autolesionar-se.
  • Es crearà una estratègia específica de violència i un registre unificat de violència infantil i juvenil.
  • Es reforçarà la prevenció a través de l'educació amb accions específiques per a evitar la radicalització dels menors i les menors.
  • Es crearan unitats especialitzades en violència infantil i juvenil dins de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, i es formarà específicament el personal judicial per a protegir els xiquets i xiquetes de la violència.

També et pot interessar

stats