Consells per a digerir (psicològicament) l’eufòria dels premis de Nadal

Els experts recomanen serenitat i calma després de rebre una notícia que, literalment, pot canviar la vida.

Alguns dels afortunats del Pinós, a Alacant, celebren amb cava el segon premi de la grossa de Nadal
Alguns dels afortunats del Pinós, a Alacant, celebren amb cava el segon premi de la grossa de Nadal / Morell (EFE)

Més del 70% dels afortunats que guanyen un premi de la loteria se’l gasten en cinc anys, segons confirmen diversos estudis. Els diners, malgrat el popular dit, no donen la felicitat i, per això, convé racionalitzar les emocions i ser conscients i coherents amb la xifra guanyadora i les seues repercussions.

El psicòleg Enric Valls ha explicat aquest dimarts a À Punt NTC que guanyar una elevada quantitat de diners pot, fins i tot, “generar un malestar emocional”. Per això, davant aquesta situació, cal també basar-se “en les relacions socials, la gent i l’autorealització”. A poc a poc i amb bona lletra.

En els mateixos termes s’ha expressat el doctor en Psicologia i llicenciat en Ciències Empresarials, Eduardo Alonso, en la visita d’aquest dimarts al programa especial de Les notícies del matí. “Els diners i les emocions no sempre casen massa bé”, ha afirmat. Per això, segons aquest expert, el primer que s’ha de fer és conservar la serenitat i la calma.

També durant aquest programa especial, el secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicent Inglada, ha posat el focus en la “consciència” i la “sostenibilitat”, que també cal tenir en compte en les nostres decisions.

Consells per a gestionar les emocions davant la grossa de Nadal

Tot i que els experts reconeixen la necessitat d’expressar l'alegria i gaudir el moment, no descuren els punts que s’haurien de tenir en compte una vegada haja passat l’estat inicial d’eufòria:

- Prendre consciència d’haver sigut afortunat, però ser conscient que, malgrat que els diners són una ajuda important, no són el més important. La felicitat, diuen les veus expertes, és altra cosa.

- Mantenir la serenitat i la calma i, sobretot, no prendre decisions accelerades ni subjectes al moment d’eufòria. És molt important no precipitar-se.

- Consultar gent que ens puga assessorar i no quedar-se amb el primer que ens diguen. Poden sorgir molts “experts familiars”, però convé, educadament, confiar només en els professionals.

- Meditar moltíssim cada decisió i tractar de fer la inversió correcta, intentant també ser persones responsables i prenent decisions sostenibles.

- Tindre en compte la fiscalitat i legalitat del premi.

Quan guanyar pot significar també perdre

La fortuna ens pot somriure, però cal ser molt conscient de la situació per tal que no se’ns en vaja de les mans. Hi ha nombrosos casos de gent a la qual li ha tocat la loteria i després ha acabat amb menys diners dels que tenia abans del premi. “Hi ha pautes de comportament que, lamentablement, es repeteixen”, ha explicat Eduardo Alonso.

“Es pot perdre el cap totalment”, també ha assegurat el doctor en Psicologia. Per això, insisteix, cal prendre’s el tema seriosament i ser molt prudent.

També et pot interessar

stats