La Conselleria de Sanitat rectifica sobre la incineració de persones amb obesitat mòrbida

El departament havia anunciat que no se les incineraria per incompatibilitats tècniques i sanitàries.

La normativa preveu que abans de la cremació s’extraguen els elements termoactius i es retiren els elements metàl·lics
La normativa preveu que abans de la cremació s’extraguen els elements termoactius i es retiren els elements metàl·lics / Tony Alter (Filckr)

La Conselleria de Sanitat ha fet un pas arrere i rectifica l'esborrany del text normatiu pel qual té previst revisar i regular els requisits sanitaris per a la ubicació i funcionament dels forns crematoris i les cremacions. Ara diu que elimina la prohibició inicial, i sí que es podran incinerar els cadàvers de persones amb obesitat mòrbida.

El text inicial recollia aquesta prohibició en l'apartat de condicions sanitàries per a la cremació, però posteriorment la conselleria ha informat en un comunicat que la Direcció General de Salut Pública eliminarà l'apartat en el qual es recull aquesta prohibició.

Després que el diari Levante-EMV avançara que la justificació oficial d'aquesta prohibició era que incinerar un cos d'aquest volum "necessita una quantitat molt elevada de combustible", i comporta un augment "considerable de contaminació que sobrepassa el llindar del que està permés", Sanitat ha corregit i, tot i que admet que aquestes cremacions poden generar problemes tècnics i requerir necessitats especials, aquestes circumstàncies no afecten les condicions sanitàries exigibles a les instal·lacions ni suposen un risc diferenciat per a la salut pública.

És per això que la directora general de Salut Pública, Ana María García, ha assenyalat que aquest articulat es modificarà junt amb altres millores i, en concret, on s'anuncia "Es prohibeix la cremació de persones amb obesitat mòrbida".

Des del departament subratllen que el text del projecte es troba sotmés actualment al procés de consulta pública per a "detectar parts dels textos normatius que puguen ser susceptibles de millora o correcció, com és el cas".

Noves condicions per l'auge de les cremacions

La normativa estableix les condicions per a la ubicació i funcionament de forns crematoris, així com les necessàries per a ‘‘adaptar els forns existents a les noves exigències per a protegir la salut de la població’’ tenint en compte que la cremació, com a pràctica funerària, està ‘‘agafant auge en l’actualitat’’. La conselleria recomana establir noves consideracions respecte a la seua ubicació i funcionament, a fi de minimitzar-ne l’impacte en la salut de la població.

Des de Sanitat s’ordena que abans de la cremació s’extraguen els elements termoactius i que es retiren dels fèretres els elements metàl·lics, així com aquells ornaments fabricats amb resines, plàstics o qualsevol compost susceptible de formar compostos organoclorats o que siguen altament tòxics, per la combustió.

D’altra banda, la Conselleria de Sanitat demana que els cadàvers no continguen elements metàl·lics ni resines o plàstics, en ser introduïts al forn crematori. El material de la roba no han de contindre elements que siguen susceptibles de formar compostos altament tòxics en fer la combustió. Per això, preferentment s’utilitzaran sudaris fabricats amb materials biodegradables.

Així mateix, es prohibeix la cremació de fèretres de plom o zinc i les instal·lacions d’emmagatzematge de taüts han d’estar tancades amb clau, refrigerades, ser a prova de rosegadors i aus i comptar amb un sistema de control d’olors.

Condicions per a la ubicació

Les noves condicions que planteja la Conselleria de Sanitat per a poder instal·lar els forns crematoris de nova construcció són que s’instal·len preferentment en sòls de classificació industrial i que no hi haja nuclis poblacionals o espais vulnerables en el radi de 200 metres comptats a partir del focus d’emissió que constitueix el fumeral del crematori.

El titular de la instal·lació haurà d’aportar a la conselleria competent en matèria de sanitat, les dades meteorològiques de partida utilitzades per a la modelització, així com els nivells d’immissió obtinguts a diferents distàncies de la ubicació del forn crematori per als contaminants.

També et pot interessar

stats