La Conselleria d'Agricultura no preveu alternatives a l'eliminació dels 35.000 arbres afectats per la xilel·la

Els llauradors afectats protesten contra la gestió que fa el Consell per a erradicar l'epidèmia

Els llauradors es manifesten a Benissa
11 de maig 2018 - 15:03

L'organització Asaja d'Alacant ha convocat els afectats per la xilel·la a una concentració per a reclamar a la Generalitat que busque altres solucions a l'arrancada dels arbres, quan només n'hi ha 176 infectats. Teresa Alemany, tècnica de l'associació, ha reclamat en Les notícies del matí d'À Punt un protocol de contenció, gràcies al qual "s'eliminen els arbres infectats i els sospitosos d'estar-ho, i dedicar un procés de control i d'investigació a la resta d'exemplars".

La Conselleria d'Agricultura discrepa amb aquest pla. El seu director general, Roger Llanes, nega que a la Comunitat Valenciana es puga actuar com es fa a les Balears. "L'erradicació de la xilel·la allí és impossible, perquè està estesa en moltes espècies com ara la figuera, l'anouer, la vinya o la carrasca", ha explicat. A la Comunitat Valenciana, l'actuació ha de ser diferent. I ha afegit: "Es tracta d'evitar que la xilel·la s'estenga a altres conreus. Al costat dels ametlers tenim les oliveres. Si passara a l'olivera, provocaria una devastació, perquè afectaria un cultiu que, probablement, és més important per a aquestes zones".

Ajudes per als agricultors

Asaja tampoc està d'acord amb les ajudes que s'han fixat per a aquells agricultors que hauran d'arrancar els arbres. "Estem parlant de 28 euros per ametler en els arbres més cars. Amb això has de passar cinc anys per a poder tornar a plantar i, després, set o huit anys més perquè l'arbre torne a produir. No és només un problema agrari, també afecta molts pobles xicotets", afirma Teresa Alemany.

El director general de la Conselleria ha recordat que les ajudes han sigut baremades per un òrgan independent com és la Unitat de Valoració Agrària de la Universitat Politècnica de València.

També et pot interessar

stats