La consellera Mollà explica les noves mesures contra la xilel·la a alcaldes de les comarques del sud

La nova normativa europea contempla que només s'arranquen els arbres afectats i reduir a la meitat la superfície de la zona intervinguda.

Arbre afectat per la xilel·la
Arbre afectat per la xilel·la / À Punt NTC

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollá, s'ha reunit aquest divendres amb alcaldes i representants de 40 municipis d'Alacant afectats per la xilel·la per a informar-los que a Europa s'ha arribat a un important acord per a modificar la directiva sobre el pla d'erradicació d'aquesta plaga. Aquest acord, que previsiblement s'aprovarà a l'agost, consistirà en el fet que només es podran erradicar els arbres afectats, es reduirà de 100 a 50 metres la zona intervinguda i es permetrà replantar en les zones afectades.

Mollà valora positivament aquest acord tant per als mateixos productors com per al conjunt de municipis afectats, ja que dels 300.000 ametlers que anaven a arrancar-se, es redueixen a prop de 82.000. L'alcalde de Tàrbena, Javier Molinés, ha dit que aquesta decisió no deixa de ser “trista” perquè al seu municipi està afectat vora un 90% dels ametlers. Per la seua banda, Rogelio Taberner, alcalde de Benigembla, opina que, amb aquesta decisió, es podrà apostar per altres tipus de plantació.

Detecten la importació de material infectat al port de Castelló

La conselleria d'Agricultura també ha denunciat la presència d'una partida de material vegetal procedent dels Estats Units infectat amb la xilel·la al port de Castelló. La titular de la Conselleria ha demanat a la Unió Europea que siga més contundent i exigeix reciprocitat en els controls als productes que arriben de tercers països.

També et pot interessar