El Consell de Seguretat Nuclear informa a favor de renovar la central de Cofrents fins a 2030

La decisió adoptada es basa en la comprovació del “funcionament correcte” de la central i del manteniment del "nivell adequat" de seguretat.

La central de Cofrents en una imatge d'arxiu
La central de Cofrents en una imatge d'arxiu / Iberdrola

El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), reunit de manera telemàtica, ha aprovat informar favorablement sobre la petició de renovar l'autorització d'explotació de la central nuclear de Cofrents pel període sol·licitat de nou anys i mig, és a dir, fins al 30 de novembre de 2030.

Aquest informe serà ara remés al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic perquè l'autoritze.

La llicència de la nuclear venç el pròxim 20 de març, quan complirà 37 anys en funcionament. És un termini que Iberdrola, l’empresa gestora, demana ampliar una dècada més, com ja va fer el 2011. El govern central ha especulat en els últims mesos amb la possibilitat de prorrogar la vida de les instal·lacions a l’espera d’aquesta informe delConsell de Seguretat Nuclear . Enresa, l'empresa pública que gestiona els residus radioactius ja s'ha pronunciat a favor.

Segons informa el Consell, la decisió adoptada es basa en la comprovació del “funcionament correcte” de la central i del manteniment del “nivell adequat” de seguretat perquè continue operatiu, així com en la constatació de la resposta adequada del titular als requisits normatius aplicables.

A conseqüència de l'avaluació del CSN, han resultat diverses propostes de millora de la seguretat, “en gran manera identificades en la revisió periòdica de la seguretat", ha especificat l'entitat.

D'aquesta manera es fa una revisió “profunda i global” de l'estat de seguretat de la central, “especialment important” perquè la central complirà 40 anys d'operació el 2024 i, a partir d’aquest any entrarà, per tant, en la denominada operació a llarg termini (OLP).

Aquest informe favorable està basat en els resultats de l'avaluació del CSN, continguts en 46 informes tècnics especialitzats.

El Botànic s’alinea amb la plataforma Tanquem Cofrents per a reclamar el tancament immediat de la central

Els grups del Botànic van expressar el passat 9 de febrer el rebuig a la continuïtat de la central nuclear de Cofrents, assumint bona part de l’argumentari de la Plataforma Tanquem Cofrents (PTC), en una roda de premsa conjunta a València, en la qual també va participar Esquerra Republicana del País Valencià.

Els portaveus de la plataforma, Lourdes Tejedor i José Juan Sanchis, van remarcar que l’edat mitjana de les nuclears en països com alemanya no supera els 32 anys. Consideren que la central està “envellida” i que empra una tecnologia “obsoleta, perillosa i cara” -l'aigua en en ebullició, que només emprava Garoña, que va tancar el 2012- amb un fort impacte ambiental que xoca amb el model de transició energètica que defén l’executiu central.

Els ecologistes estimen entre 250 i 300 les tones de residus radioactius addicionals que generaria la pròrroga i recorden que la central és la principal indústria consumidora d’aigua del Xúquer. La plataforma també qüestiona la utilitat pública de la central valenciana, que genera només un gigavat de potència dels més de cent que es produeixen a Espanya. Lourdes Tejedor (PTC) també adverteix del risc d'acabar pagant a l'elèctrica pel lucre cessant si ha de tancar després que es renove la llicència.

També et pot interessar

stats