El Consell ratifica la primera Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals

Entre les accions que promou hi ha la de millorar l'educació afectivosexual a partir dels sis anys

La vicepresidenta Mónica Oltra en la roda de premsa el Consell a Albocàsser
La vicepresidenta Mónica Oltra en la roda de premsa del Consell a Albocàsser / À Punt NTC

El ple del Consell ha ratificat aquest divendres l'Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals, amb la qual es vol orientar l'acció de l'executiu per a erradicar les agressions, establir mecanismes de prevenció i millorar l'atenció a les dones supervivents de violència de gènere.

El document, el primer d'aquestes característiques que aprova un govern valencià, inclou 183 mesures organitzades en tres eixos: el primer, informació i prevenció; el segon, investigació i detecció, i el tercer, intervenció, recuperació i suport. Entre les accions del primer eix destaca la incorporació de materials en aquesta línia en el currículum escolar en totes les etapes educatives a partir dels sis anys.

L'estratègia naix amb l'objectiu "d'impulsar un canvi de paradigma que enfortisca la seguretat de les dones i promoga relacions afectives saludables i consensuades", segons ha explicat la vicepresidenta Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell, que aquest divendres s'ha celebrat a Albocàsser (Alt Maestrat), en la vespra del seminari del govern valencià que aquest cap de setmana es reuneix a Benassal.

Per a justificar la necessitat del document, Oltra ha recordat algunes de les xifres de l'última macroenquesta de violència contra la dona de la delegació del govern, com el fet que el 60,5% de les dones d'entre 16 i 24 anys afirmen haver sigut assetjades sexualment però només el 8% ho ha denunciat. O el fet que el 59,1% d'aquestes agressions les han perpetrades coneguts de la víctima, el 81,2% en el cas de les violacions. Estadístiques del conjunt de l'Estat que el segon eix de l'estratègia vol valencianitzar per a millorar els sistemes d'alerta i resposta.

El document, que es va començar a redactar en l'anterior seminari del Consell a Dénia, és fruit del treball de la comissió de seguiment del pacte valencià contra la violència masclista, i incorpora aportacions d'entitats socials especialitzades en l'àmbit de les violències sexuals i de totes les conselleries dins de les seues competències.

"El Consell ha sigut informat i no hi hagut cap debat. Hi ha hagut assentiment", ha informat Oltra, preguntada pel consens sobre el document. Preguntada per les crítiques d'algunes entitats, la consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha informat que la gran majoria va assistir a l'anterior reunió del pacte, el dimecres passat, i que s'han incorporat les tres aportacions que llavors es van fer a l'estratègia per part del Col·legi d'Advocats, la delegació del govern i el Comité Espanyol de Persones amb Discapacitat (CERMI).

"Qui no ve a la reunió –10 de les 65 associacions del pacte– és difícil que es queixe de la falta de consens. No tinc una ouija per a conrear el consens de persones que no hi són", ha explicat Oltra.

També et pot interessar

stats