El Consell limita per llei els deures per a les xiquetes i els xiquets de la Comunitat Valenciana

El projecte de Llei valenciana de la infància i l'adolescència aprovat aquest divendres atorga als menors la ciutadania de ple dret.

La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra explica la norma en roda de premsa posterior al ple del Consell
La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra explica la norma en roda de premsa posterior al ple del Consell / GVA

El Consell ha aprovat aquest divendres el projecte de la nova Llei valenciana d'infància i adolescència. El text reconeix per primera vegada els xiquets i les xiquetes com a ciutadania activa i de ple dret en tots els àmbits públics i privats i inclou l'obligació de respectar les seues conviccions. La norma promou també l'accés a l'oci educatiu com un dret i estableix que la càrrega lectiva es done en horari escolar perquè els menors, segons el Consell, no estiguen carregats de deures quan arriben a casa.

El projecte de llei reconeix també per primera vegada el dret a la identitat i l'expressió de gènere de les xiquetes, els xiquets i adolescents, i inclou mesures com l'eliminació de l'edat mínima perquè la seua opinió siga escoltada abans de donar el consentiment en els tractaments mèdics.

La nova llei obliga les administracions a consultar l'opinió de la infància i l'adolescència en aspectes que els afecten, com ara les polítiques d'oci educatiu o el disseny urbà dels municipis.

Aquest nou text legislatiu, que ha sigut tramitada per via d'urgència i ha reduït a la meitat el temps necessari, integra les aportacions realitzades directament per xiquetes, xiquets i adolescents durant la fase de consulta ciutadana i pels consells locals d'infància i adolescència.

També et pot interessar

stats