El Consell insisteix en la cogestió de l'ingrés mínim vital

Mónica Oltra exigeix el mateix tracte que el País Basc i Navarra per a ser més eficients i que ningú es quede arrere.

VÍDEO | El Consell insisteix en la cogestió de l'ingrés mínim vital

La vicepresidenta primera del Consell, Mónica Oltra, ha insistit en l'exigència al govern espanyol per a cogestionar l'ingrés mínim vital i ha demanat el mateix tracte que al País Basc i Navarra. De fet, fins i tot ha recorregut a la ironia i ha acabat demanant-lo en èuscar: “Nahitaezko gutxieneko diru sarrera kudeatu nahi dugu”.

Aquestes dues autonomies assumiran les funcions i els serveis de l'Institut Nacional de la Seguretat Social relacionats amb l'ingrés mínim vital abans del 31 d'octubre, després de l'acord amb el Partit Nacionalista Basc per a garantir-se el suport en la sisena pròrroga de l'estat d'alarma.

Segons ha explicat Oltra, l'esborrany de l'ingrés mínim vital que el Ministeri d'Igualtat va enviar a les comunitats autònomes ara fa dos dies preveu convenis entre govern central i autonomies a partir de 2021. No obstant això, el Consell demana que aquests convenis estiguen vigents des del primer moment.

La vicepresidenta també ha aclarit que la renda valenciana d'inclusió ofereix prestacions més elevades que l'ingrés mínim vital en quasi tots els casos, però quan l'ajuda prevista des de l'Estat siga superior, la Generalitat assumirà la diferència perquè aquests diners no es perden. A més, ha apuntat que el fet de cogestionar aquestes prestacions facilitaria detectar els beneiciaris i evitaria duplicitats en els pagaments. En definitiva, facilitaria coordinar de manera més eficient les ajudes incloses en la renda valenciana d'inclusió i, a més, evitaria que ningú es quede arrere.

D'altra banda, el senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una petició de compareixença del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, perquè explique el "tracte discriminatori i desigual" contra les autonomies sense règim foral, després d'excloure-les "de la capacitat de gestionar l'ingrés mínim vital que sí que s'ha concedit a Euskadi i Navarra.

Intersindical secunda la demanda

Intersindical Valenciana també ha demanat aquest divendres que siga la Generalitat qui gestione l’ingrés mínim vital, ja que té transferides les competències en la gestió dels serveis socials.

Per al sindicat, l’ingrés mínim vital i la renda valenciana d’inclusió haurien de ser dues prestacions complementàries.

Intersindical considera que l’ingrés mínim vital és “insuficient” per a atendre les necessitats de la població més vulnerable i per això dona suport a la renda valenciana d’emergència que proposa la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i el pla de xoc social en la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats