El Consell estudia reduir l'horari comercial i avançar el toc de queda a les 20:00 hores

La decisió es prendrà després de la reunió del dimecres amb Sanitat i es prolongaran també els 29 confinaments perimetrals.

El Consell estudia reduir l'horari comercial i avançar el toc de queda a les 20:00 hores
El Consell estudia reduir l'horari comercial i avançar el toc de queda a les 20:00 hores

La Generalitat avaluarà aquesta setmana la situació epidemiològica, per si cal prendre noves mesures de contenció contra la Covid-19. El Consell està considerant una reducció de l'horari dels comerços i avançar el toc de queda a les 8 de la vesprada, segons ha pogut saber À Punt Mèdia. El president, Ximo Puig, ha destacat aquest dilluns que “si fins ara les restriccions que té la Comunitat Valenciana, que està vivint un semiconfinament, no són suficients, caldrà acordar-ne de noves”.

El cap del Consell ha tornat a obrir la porta a augmentar les restriccions en una setmana decisiva en què s'espera que aquests dies s'arribe al pic màxim de la tercera onada. La decisió es prendrà en la interdepartamental posterior a la reunió de dimecres entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, i es preveu també prolongar els 29 confinaments perimetrals.

Puig: “És lògic una avaluació de l'estat d'alarma”

En el pròxim Consell Interterritorial de Salut algunes comunitats autònomes podrien demanar ampliar el toc de queda a les 20:00 hores. Segons Puig, és lògic que es produïsca “una avaluació de l'estat d'alarma” des del govern i les comunitats en cogovernança per a veure si és necessari “arbitrar noves mesures per a donar les respostes que a cada moment exigeix la pandèmia”.

L'endemà, és a dir, dijous, la Generalitat podria anunciar les noves restriccions quan es compliran els 15 dies des que el Consell va decretar el confinament de 29 municipis valencians. De totes maneres, el president ha fet una nova crida a la prudència i la corresponsabilitat: “El que és fonamental és el compliment de les restriccions que ara existeixen, perquè no es tracta de fer una gran piràmide de decisions restrictives i que al final hi haja un incompliment massiu.”

El 56% dels contagis, en l'àmbit domiciliari

Segons Puig, ara quan l'estrés del sistema hospitalari és important, “cada decisió de caràcter personal és més transcendent”. Per això ha reiterat que davant qualsevol dubte o símptoma de la malaltia o sobre l'existència de contactes amb persones contagiades, “el primer que cal fer és autoconfinar-se”. També ha dit que “no ha d'haver-hi relació social més enllà del que és imprescindible”, ja que el 56% dels contagis es produeixen en l'àmbit domiciliari. Per exemple, segons Puig, el que no està bé és que si els bars tanquen a les 5 de la vesprada, la gent quede per a reunir-se en casa després.

Més de dos milions de PCR

D'altra banda, el president ha reconegut que en un nivell de contagi tan alt com ara “pot haver-hi retards en les proves PCR, encara que no és excusa” i ha destacat que fins ara a la Comunitat Valenciana s'han fet ja 2,2 milions de PCR.

També et pot interessar

stats