El Consell dissenya un pla per a reduir el malbaratament d’aliments

A la Comunitat Valenciana, cada setmana, es llancen al fem entre 2 i 3 milions de quilos de menjar en bones condicions.

Camió llançant menjar al terra
Camió llançant menjar al terra / Efe

Mentre que una part del món mor de fam, a l’altra es malbaraten tones i tones d’aliments. Les xifres parlen clar. Segons la FAO, l’Organització de les Nacions Unides per a l’agricultura i l’alimentació,  al món es perd o es desaprofita al món una tercera part de la producció d’aliments, 1.300 milions de tones a l’any. 

Espanya és el setè país de l’Europa Comunitària que més aliments tira al fem, 25 milions de quilos cada setmana, dels quals entre 2 i 3 són de la Comunitat Valenciana.

Es desaprofiten aliments en totes les fases de la cadena alimentària, de la producció agrícola  al consum final. No obstant això, és sobretot a les llars (53%) i durant el processament (19%) on més aliments es perden. 

Les fruites i hortalisses són els aliments que els espanyols més tirem al fem. De fet, els productes de l’horta representen el 42% de les deixalles.

Reduir estes xifres és l’objectiu del Pla contra el Desaprofitament Alimentari que ha dissenyat el Consell, un dels compromisos adquirits en el seminari d’estiu de Biar.

Elena Cebrián Calvo, consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, explica a À Punt Notícies: “Tots, dia a dia, podem contribuir a construir un món més just, més equitatiu i més sostenible. Per això, l’objectiu essencial d'aquest pla és conscienciar la societat sobre el problema del malbaratament d’aliments que, a més de la vessant ètica i econòmica, té també un important component mediambiental.” 

Llançar aliments al fem suposa un ús innecessari de recursos escassos i molt valuosos com ara l’aigua o l’energia. I, a més, contribueix al canvi climàtic, ja que els residus provoquen emissions contaminants a l’atmosfera.

Línies d’acció del Pla

El Pla contra el Desaprofitament Alimentari incidirà en tres línies d’acció bàsiques: la primera serà la realització de campanyes de conscienciació per a la ciutadania amb l’objectiu de canviar hàbits. Adaptar la llista de la compra al que realment consumirem, tindre en compte les dates de consum preferent, seguir les recomanacions sobre conservació d’aliments i congelar els aliments que no pensem menjar són, en definitiva, xicotetes accions que permeten evitar el malbaratament.

La segona línia del pla serà la investigació  en àrees  com ara l'allargament de la vida útil dels aliments. I per últim, es preveu redactar guies de bones pràctiques que arriben a tots: llauradors, distribuïdors i consumidors. 

El pla també contempla la possibilitat d’implicar  tots els agents protagonistes per a aconseguir que els aliments en bones condicions no acaben al poal del fem i puguen arribar a qui més ho necessita, per exemple, a través de bancs d’aliments,  menjadors socials o associacions com la Casa de la Caritat. 

També et pot interessar

stats