El Consell destinarà 46 milions a reparar els danys de la DANA

L’Institut Valencià de Finances convoca una nova línia de crèdits per als autònoms i les empreses afectades pel temporal.

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, durant la trobada a l’Ajuntament de Dolores
La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, durant la trobada a l’Ajuntament de Dolores / @GVAjusticia

El Consell injectarà 46,3 milions d’euros per a reparar els danys causats pel temporal de gota freda el passat mes de setembre, que va afectar especialment el Baix Segura. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha traslladat aquestes xifres durant una trobada amb responsables locals pera  seguir el pla de reconstrucció posat en marxa “pràcticament l’endemà” després de l’episodi de pluges torrencials. 

El programa de reconstrucció dels habitatges, infraestructures i explotacions té registrada una inversió, segons la titular de Justícia, de 90 milions d’euros. Es tracta d’un pla que s’articula des de totes les conselleries, entre les quals destaquen els 25 milions en matèria d’habitatge, els 4,8 milions per a equipaments agrícoles, 4,1 milions en centres educatius, 3,6 milions en infraestructures de transport o 3,4 milions en infraestructures sanitàries. 

La consellera ha destacat l’“enorme acció administrativa que s’ha traduït en l’aprovació i tramitació, en 70 dies, de cinc decrets i huit resolucions d’ajudes urgents”. Aquesta activitat, segons Bravo, era necessària perquè es pogueren alliberar els fons necessaris per a atendre les necessitats més immediates dels municipis afectats.

“Aproximadament 1.800 persones ja han rebut una subvenció per a adquirir béns domèstics per un valor aproximat de 2,7 milions d’euros”, ha detallat durant la trobada a l’Ajuntament de Dolores, sobre una partida compromesa de 13 milions que està previst ampliar “si és necessari”. Les oficines d’ajuda de la Conselleria de Justícia han registrat 8.456 sol·licituds per a adquirir béns de primera necessitat; 132 per a lloguer d’habitatge; 144 per a la reparació en domicilis i 15 per a vehicles sinistrats. A més, a aquestes cal sumar les sol·licituds de 44 ajuntaments per a costejar les despeses extraordinàries que van suposar les tasques d’auxili i rescat durant l’episodi de pluges.

Nova línia de crèdits

L’Institut Valencià de Finances (IVF) ha convocat, des de dilluns passat, una nova línia de crèdits per als afectats pel temporal amb dues modalitats. La primera està destinada a autònoms o xicotetes empreses que facturen fins a dos milions d’euros i tinguen menys de 10 empleats. Podran sol·licitar préstecs de fins a 400.000 euros a retornar en deu anys –sense comptar els dos primers– per a reparar danys en equipaments o instal·lacions reconeguts per les assegurances.

La segona modalitat està dissenyada per a donar liquiditat a les empreses, i cobreix els pagaments dels préstecs que vencen en els pròxims dotze mesos i que no puguen ser satisfets a causa del descens de la producció a causa dels danys del temporal. Aquestes ajudes podran ser retornades en quatre anys. D’altra banda, per a autònoms i pimes que no s’hagen vist directament afectades però que estiguen radicades en zones danyades per les tempestes, s’aplicarà una rebaixa del 0,25% dels préstecs.

També et pot interessar

stats