El Consell demanarà que els regants del Segura estiguen en la comissió del transvasament

La mesura, a proposta del PP, ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte Vox, que s’ha abstingut.

L’aqüeducte Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu
L’aqüeducte Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu / Europa Press

Les Corts han acordat que el Consell demane al govern d’Espanya que el Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Transvasament Tajo-Segura (Scrats) estiga representat en les reunions de la comissió dedicada a l’explotació del canal al mateix nivell que ho estan els municipis manxecs.

La iniciativa, debatuda aquest dimarts en la comissió parlamentària de Medi Ambient, és una proposta inicialment del PP, encara que la redacció final s’ha consensuat amb el PSPV-PSOE i amb Compromís. El text definitiu ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte Vox, que s’ha abstingut.

La proposta es va presentar el mes de setembre passat, arran de la incorporació com a oients dels municipis propers als embassaments d’Entrepeñas i Buendía a la comissió central d’explotació, l’òrgan que proposa cada mes les quantitats que es transvasen.

Reaccions en les bancades de les Corts

El socialista Manuel Pineda ha defés que els principals usuaris de l’aqüeducte Tajo-Segura puguen dir la seua a l’hora de proposar tarifes i cànons, una qüestió sobre la qual “en saben bastant, perquè han pagat molts milions d’euros a aquest organisme”. Graciela Ferrer, diputada de Compromís, ha manifestat que en la gestió de l’aigua és “fonamental” la transparència en la presa de decisions, i ha demanat que la comissió continue tenint un caràcter tècnic i no es convertisca en un lloc d’enfrontament.

La diputada de Podem Beatriu Gascó ha dit que, en el context actual de gran restricció d’aigua, tots els representants han d’estar presents en aquest òrgan, “perquè ningú isca perjudicat, tampoc la naturalesa”. El diputat del PP, José Císcar, per la seua banda, ha reivindicat que l'crats agrupa 80 comunitats de regants que gestionen 147.000 hectàrees de regadiu i que és necessari “corregir el desequilibri” quant a la cessió d’aigua.

Eduardo del Pozo, de Ciutadans, ha afirmat que és una reivindicació “legítima i justa” que aquest sindicat de regants estiga representat perquè no existisquen “greuges comparatius”, sobretot després de la decisió del govern socialista d’incloure els municipis riberencs contraris políticament al transvasament. El diputat de Vox José Luis Aguirre ha justificat la seua abstenció en el fet que no convé avivar la guerra de l'aigua contaminant òrgans tècnics amb personal alié, i ha opinat que la proposta “més correcta” seria demanar l’expulsió dels qui no tenen res a veure amb els òrgans administratius.

També et pot interessar

stats