El Consell demana que es reconega la singularitat de l'agricultura mediterrània davant del canvi climàtic

La consellera Elena Cebrián es reuneix amb el ministre Luis Planas per a parlar de la PAC 2021 i exposar les seues reivindicacions.

La consellera Elena Cebrián i el ministre Luis Planas, reunits per a parlar de la PAC 2021
La consellera Elena Cebrián i el ministre Luis Planas, reunits per a parlar de la PAC 2021 / GVA

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, s'ha reunit amb el ministre d'Agricultura Pesca i Medi Ambient, Luis Planas, per a plantejar-li que l'agricultura de les comarques de l'arc mediterrani poden ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic. Per aquesta raó, ha reclamat que la nova Política Agrària Comuna (PAC) reconega les singularitats del model de producció d'aquestes terres.

Cebrià també ha plantejat en la reunió que el llaurador és la peça més feble de la cadena de producció i que per això necessitaria més formació i assessorament a través del PAC. També ha ressenyat la necessitat de la incorporació dels joves i de les dones a temps parcial per a "assegurar unes condicions de vida justes als agricultors de la Comunitat Valenciana, on, tradicionalment, aquesta figura forma part del model agrari" així com la seua preocupació pels efectes de l'abandó de l'activitat agrària.

La consellera ha demanat al ministre la possibilitat d'estar al capdavant en el projecte de monitorització del camp, de creació de sistemes d'informació integrats de les explotacions agràries i la modernització de regadius o la reutilització de les aigües residuals. Amb aquesta finalitat, ha demanat al govern central un esforç pressupostari i la creació d'una taula de diàleg de totes les comunitats autònomes.

D'altra banda, Cebrián ha parlat de la problemàtica de les comarques alacantines afectades per la xilel·la i els problemes que s'estan trobant per a eradicar-la seguint els protocols obligatoris d'actuació de la Unió Europea.

Finalment, ha esmentat l'especial vulnerabilitat dels llauradors de la Comunitat davant la importació de cítrics de Sud-àfrica, l'impuls de les assegurances agràries i l'execució del Fons Europeu Marítim Pesquer.

També et pot interessar

stats