El Consell construirà huit nous depòsits d'aigua per a previndre incendis forestals

Aquests depòsits suposaran una inversió d'1,6 milions d'euros i se situaran en punts estratègics de muntanyes i àrees rurals d'alt risc. Facilitaran més de 2.400 metres cúbics d'aigua per als mitjans d'extinció d'incendis

Elisa Núñez en la seua visita a Montant
Elisa Núñez en la seua visita a Montant / GVA

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha anunciat la construcció el 2024 de huit nous depòsits d'aigua per a lluitar contra els incendis forestals. La mesura forma part d'una àmplia xarxa d'infraestructures composta per depòsits i àrees tallafocs en les zones forestals de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu de facilitar l'extinció dels incendis.

Aquests depòsits suposaran una inversió total d'1,6 milions d'euros amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Next Generation). Se situaran en punts estratègics —principalment, en muntanyes públiques i àrees rurals d'alt risc— i facilitaran més de 2.400 metres cúbics d'aigua per als mitjans aeris i terrestres d'extinció d'incendis forestals.

A més de la construcció d'aquests huit nous depòsits, tres dels quals se situaran dins del parc natural Falçs del Cabriol i un al parc natural de la Serra Calderona, el 2024 la conselleria també iniciarà la redacció dels projectes per a la construcció d'altres sis depòsits més.

Elisa Núñez ha explicat aquest projecte en la seua visita al depòsit d'aigua construït a Montant, en el qual la conselleria de Justícia i Interior ha invertit més de 127.000 euros i té una capacitat de 520 metres cúbics.

Nova estratègia en la prevenció d'incendis forestals

La consellera ha explicat que s'està apostant per una nova estratègia en la prevenció d'incendis forestals "centrada en una gestió integral del territori, que substituïsca la visió compartimentada de prevenció i extinció, i la no-intervenció en el patrimoni natural, que fins ara mantenia el Botànic, la qual cosa fa que hui dia estiga ple de biomassa i puguen resultar un polvorí".

Aquesta nova estratègia suposa, d'una banda, actuacions de prevenció, com la realització de cremes prescrites controlades, la concessió d'ajudes als ajuntaments perquè executen actuacions de prevenció d'incendis i impulsar l'aprofitament energètic de la biomassa per a evitar la seua acumulació en les muntanyes i afavorir la ramaderia extensiva.

Dotze milions per a tallafocs i pistes forestals

A més, s'ha anunciat el desenvolupament d'infraestructures —com àrees tallafocs i pistes forestals— per a dificultar la propagació del foc i facilitar a les brigades les tasques d'extinció de possibles incendis forestals.

En aquest sentit, la consellera també ha anunciat per al 2024 i 2025 l'adaptació i manteniment de 4.375 hectàrees d'àrees tallafocs, amb una inversió superior als nou milions, així com el manteniment de més de 100 quilòmetres de pistes forestals amb una inversió aproximada de tres milions.

També et pot interessar

stats