El Consell concedeix 56.000 euros en ajudes a les víctimes de la síndrome d’Ardystil

Vora 70 treballadores inhalaren gasos tòxics de l’empresa de serigrafia tèxtil i 6 van morir.

El Consell concedeix 56.000 euros en ajudes a les víctimes de la síndrome d’Ardystil
El Consell concedeix 56.000 euros en ajudes a les víctimes de la síndrome d’Ardystil

La Generalitat ha concedit subvencions directes per raons humanitàries i amb caràcter excepcional a quatre persones afectades per la denominada síndrome d’Ardystil, que sumen en total 56.000 euros.

Ardystil era una empresa de Cocentaina de serigrafia tèxtil, on vora 70 treballadores feien servir pistoles pneumàtiques carregades amb pintura i dissolvent. La combinació va causar sis morts i quasi un centenar d'afectats. La síndrome d’Ardystil es va declarar malaltia laboral després de mesos de lluita i reivindicacions i després d'onze anys d'instrucció, només es va condemnar per imprudència temerària Juana Llàcer, propietària de l'empresa.

Ara, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana ha publicat quatre resolucions de presidència per les quals es concedeixen subvencions directes que oscil·len entre els 10.000 i els 18.000 euros a quatre persones per a la reparació dels perjuís ocasionats i que consten detallades en la sentència del Tribunal Suprem del 25 d'abril de 2005.

Les resolucions recorden que entre febrer i abril de 1992 algunes persones que treballaven en determinades indústries d'estampació tèxtil de l'Àrea de Salut d'Alcoi van presentar símptomes de greus malalties respiratòries, un quadre patològic que es va denominar síndrome Ardystil.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat sobre aquest tema que es tractava d'un compromís de la Generalitat "des de fa moltíssims anys", perquè en les dues dècades de governs del Partit Popular "no es va fer justícia" amb les sis persones que van perdre la vida o van patir la malaltia tota la vida.

També et pot interessar

stats