El Consell aprovarà ja els primers 105 milions d’ajudes del Pla Resistir

Puig ha anunciat tres noves ajudes directes per a empreses, autònoms i treballadors en ERTO.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig / EuropaPress

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat tres noves ajudes directes per a empreses, autònoms i treballadors en ERTO per un total de 105 milions d’euros i que l’administració valenciana aprovarà aquest divendres i la setmana vinent. Puig ha presidit aquest dijous una reunió de seguiment del programa d’ajudes als sectors més afectats de la pandèmia, el Pla Resistir, en el qual s’ha analitzat l’evolució de dues de les línies ja aprovades i s’ha abordat la posada en marxa d’una altra nova línia amb tres ajudes directes, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

El Ple del Consell aprovarà aquest divendres dos dels tres decrets relatius a aquesta línia: les ajudes directes de la Generalitat a empreses, autònoms i treballadors afectats per ERTO.

En primer lloc, Puig ha anunciat una ajuda directa a autònoms i a empreses per “un valor similar al de les quotes de la Seguretat Social”. Es tracta de 80 milions d’euros dirigits a auxiliar a més de 180.000 beneficiaris. Concretament, a 44.000 autònoms i 22.000 empreses que concentren 136.000 treballadors d’aquells sectors més afectats: hoteleria, turisme, oci i activitats artístiques”, ha explicat. Segons ha detallat el president, cada empresa o autònom rebrà 600 euros i, a més, altres 600 euros per cada treballador al seu càrrec, fins a un màxim de 12.000 euros.

Ajuda a autònoms complementària a l’estatal

La segona mesura acordada aquest dijous és una ajuda directa per “als autònoms més afectats per les restriccions” que complemente les estatals. Els beneficiaris són els 26.000 autònoms que van rebre la prestació de la Seguretat Social el 31 de desembre.

La Generalitat els augmentarà aquesta prestació amb dos pagaments mensuals de 150 euros. “En total, 300 euros suplementaris per a aquells 26.000 autònoms de la Comunitat Valenciana que pitjor ho estan passant”, ha indicat Puig.

Seran beneficiaris tots els autònoms, amb independència del seu sector, que van rebre l’ajuda extraordinària de l’Estat sempre que no hagen sigut beneficiaris de la primera ajuda anunciada aquest dijous. Té una dotació total de huit milions d’euros. “La Generalitat, que està molt preocupada per l’impacte econòmic en tants emprenedors, vol anar més enllà del que va l’Estat en l’ajuda extraordinària que van rebre els autònoms valencians al desembre. Per això, complementarà aqueixes ajudes estatals amb una nova línia de 8 milions d’euros”, ha assenyalat.

Complement de 300 euros per als treballadors en ERTO

La tercera ajuda, per 17 milions d’euros, està dirigida als més de 48.000 treballadors que estan un temps llarg en situació d’ERTO. Serà de 300 euros en total per a complementar les seues prestacions de gener i febrer.

Així, actualment els treballadors en ERTO (uns 50.000 en la Comunitat Valenciana) obtenen de la Seguretat Social un 70% de la seua base reguladora. Amb aquestes ajudes directes autonòmiques es complementarà la prestació que reben amb 300 euros (150 al mes) sempre que es troben en situació d’ERTO total el mes de gener o febrer, per la qual cosa permetrà incloure als afectats per les restriccions del 7 de gener.

Pagament als ajuntaments per les ajudes

D’altra banda, Ximo Puig ha avançat que la setmana que ve la Generalitat farà el pagament als ajuntaments perquè puguen efectuar “immediatament” les ajudes d’urgència que gestionaran les administracions locals. Una ajuda de 2.000 euros per autònom o empresa més 200 per cada treballador.

També ha avançat que els préstecs amb ajuda directa que presta el Banc de la Generalitat ja han registrat, en 48 hores, 350 peticions de crèdit i s’han adjudicat diversos préstecs bonificats amb ajuda directa de la Generalitat. El primer, a un hotel de la Marina Baixa.

La setmana que ve es publicaran els préstecs participatius i també començaran a gestionar-se les línies d’ajudes especials a artesans, taxistes i el sector de l’oci, ha indicat el president.

“Ajudar a resistir als més afectats”

“Amb tot això, busquem ajudar a resistir als més afectats per les restriccions de la pandèmia. Perquè sabem que els sacrificis són necessaris per a combatre al virus, però el seu cost, que colpeja especialment a determinats sectors de la població, ha de ser compensat per la Generalitat”, ha afirmat Puig. El president ha assenyalat que, “en aquest moment crític, cal atendre la pandèmia als hospitals i també ajudar a Resistir, econòmicament, a qui més ho necessita”.

El Pla Resistir té amb quatre línies i un pressupost total de 380 milions d’euros. La primera línia comprén ajudes directes a empreses, autònoms i treballadors afectats per ERTO per 105 milions, que són les mesures especificades aquest dijous.

A més, el pla inclou nous instruments financers del Banc de la Generalitat, per cent milions d’euros; el Fons de Cooperació Covid de 160 milions d’euros en ajudes directes i ajudes per a sectors amb un perjudici sostingut durant la pandèmia, amb huit milions per a l’oci nocturn i set per a sectors d’artesania i festes tradicionals.

També et pot interessar

stats