El Consell aposta per aconseguir la immunitat de grup abans d'aplicar el certificat Covid en establiments

Ximo Puig i Ana Barceló coincideixen que la mesura amb el certificat s'ha de pendre en tot Espanya per a evitar problemes legals

Debat sobre el certificat Covid

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha anunciat que la Comunitat Valenciana aconseguirà la immunitat de grup abans d'aplicar el certificat Covid en establiments com restaurants o oci nocturn, ja que creu que és una mesura que ha de ser homogènia per a tot Espanya perquè canviaria l'ús d'un certificat que serveix per a viatjar per Europa.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha assenyalat que la posada en marxa d'aquest certificat en altres espais "no és oportuna" fins que no s'haja garantit la vacunació de totes les persones, per una qüestió d'"equitat i igualtat" i perquè considera que cal analitzar-lo de manera serena, tranquil·la i "veient exactament totes les fortaleses i febleses".

Així ho han afirmat, a preguntes dels periodistes en dos actes a València i Alacant, sobre la possibilitat d'aplicar el certificat a la comunitat igual que es fa en altres com Galícia o les Canàries.

Barceló ha posat l'accent en el fet que aquesta mesura ha de tindre rang de llei per a garantir la seguretat jurídica i que ningú la puga impugnar, atés que "sempre tindrà una contestació" perquè obligaria a tindre la vacunació completa per a entrar a un local. "Però tots sabem que persones amb la pauta completa han contret la Covid; encara que no greu, però poden contagiar", ha remarcat.

Encara que Barceló ha assegurat que és una possibilitat que ni li agrada ni li deixa d'agradar, ha reconegut que "al final, és un certificat que el que fa és discriminar l'accés a persones no vacunades", a més de recordar que cal mantindre les mesures sanitàries perquè "laCovid no se n'ha anat". "Hem de continuar sent conscients i eliminar-lo, i l'única manera és evitar la transmissió", ha remarcat.

Per tant, la consellera ha reiterat que és una mesura que "correspon al govern espanyol" i ha garantit que la Generalitat es mantindrà a l'espera per a saber "quines altres activitats afectaria o com podria ser utilitzat". "No s'implantarà –ha incidit– perquè estem a l'espera que el Ministeri ho regule d'una manera que ens done totes garanties jurídiques".

Puig, en la mateixa línia, ha explicat que no li sembla correcte limitar l'accés o la llibertat de les persones en funció de la vacunació: "En qualsevol cas, fins que no puguem garantir a totes les persones la possibilitat de vacunar-se, pensem que no és oportú, ja que cal veure'l des d'una perspectiva d'equitat i d'igualtat de les persones".

Tot i això, ha reconegut que "podria ser una opció" quan es garantisca la vacunació a tots els valencians i que la Generalitat ho estudia "des del punt de vista legal i ètic per a poder tirar avant una mesura d'aquestes característiques". Ha destacat, a més, que aquest certificat donaria més seguretat i garantiria la lliure mobilitat i un funcionament millor de tots els serveis públics i privats.

"Una certa estabilització" dels contagis

Sobre l'evolució del virus a la comunitat, el president ha ressaltat que "sembla que podríem parlar d'una certa estabilització dels casos" encara que avaluen la situació "amb la màxima prudència". "En qualsevol cas, aquesta onada té unes característiques prou diferents a les anteriors: hi ha menors defuncions i hospitalitzacions, però continua sent molt preocupant", ha recordat.

Encara que "desgraciadament" va caldre endurir les restriccions, Puig ha mostrat la seua confiança que mesures com la reducció dels aforaments o les reunions tinguen un resultat positiu com en el passat. "Gràcies que vam fer un gran esforç els primers mesos d'enguany estem encara en aquestes condicions i la pandèmia no està tenint pitjors resultats per a la comunitat", ha dit apel·lant a la corresponsabilitat.

Puig també ha defensat la regió com a destinació turística segura i ha destacat que "els actes que distorsionen la imatge de la comunitat són minoritaris", encara que sí que ha lamentat que "fan molt de mal a la [nostra] reputació". "Cal fer les coses bé. Hem de generar la màxima confiança a les persones que vindran durant aquestes pròximes setmanes", ha recalcat.

I ha tornat a marcar com a objectiu agilitar la vacunació "al màxim" i "com s'està fent", ja que s'ha disposat de 400.000 dosis addicionals de Moderna, després de l'inici de la immunització dels valencians en la vintena.

Com a titular de Sanitat Universal, Barceló ha coincidit que hi ha "una certa contenció i alentiment" dels contagis entre els valencians i ha confiat que aquesta situació es mantindrà. Ha destacat que l'ocupació de les UCI està per davall de la mitjana estatal, lleugerament per damunt del 10% i amb rotació d'entrades i eixides, que no hi ha un creixement exponencial d'ingressos hospitalaris i que la "pressió assistencial" sobre l'atenció primària es manté.

També et pot interessar

stats