El Consell acosta el treball de les científiques a les aules

“Exploradores de la ciència” és un projecte adaptat a les diferents etapes formatives que pretén reforçar les vocacions científiques.

Portades dels llibres Exploradores i aventureres de la ciència i Investigadores intrèpides

Amb sols 19 anys, Maitane Alonso, estudiant de Medicina, ha desenvolupat un mètode per a la preservació dels aliments; Rebecca Azulay és l'única valenciana que va formar part de l'equip internacional que va fotografiar per primera vegada l'ombra d'un forat negre; i Belén Franch ha investigat el canvi climàtic per a la NASA. Les tres joves científiques formen part del grup de 27 investigadores del projecte “Exploradores de la ciència” que impulsa la Conselleria d'Educació amb la col·laboració de l'Associació Ciutadania i Comunicació (Acicom) i la Diputació de València.

“Exploradores de la ciència” pivota sobre un llibre del mateix títol que arranca amb una frase de la cèlebre filòsofa i científica Hipàtia d’Alexandria que pretén fer un reconeixement al treball de les dones en la ciència i també servir d'exemple per als xiquets i xiquetes. El llibre, de les periodistes Remei Castelló i Anna Gimeno, posa a la disposició de la comunitat educativa informació i recursos sobre 27 dones referents de la investigació científica actual (la major part, valencianes o que treballen en centres de la Comunitat Valenciana) per a acompanyar i reforçar les vocacions científiques, especialment de les xiquetes, i contribuir a impulsar la seua motivació per a seguir itineraris educatius en ciències.

El projecte es compon de quatre llibres: un, dirigit a primària i primer cicle d'ESO (Exploradores i aventureres de la ciència); i un altre, a segon cicle d'ESO i batxillerat (Investigadores intrèpides). Són convertibles també en fitxes separades per a cadascuna de les científiques, amb una sèrie de propostes didàctiques. Entre les 27 referents s'ha volgut destacar les poblacions d'origen de les investigadores, amb l'objectiu de mostrar que el talent no es concentra únicament en les grans ciutats.

Els materials estan disponibles en dues versions, adaptades a diferents edats, i en bilingüe, valencià i castellà. Els llibres es poden descarregar gratuïtament en internet tant en el portal Coeduca d'Educació de la Generalitat, com en el web d'Acicom, per a la seua lectura o com a material didàctic per a l'aula. Educació ha distribuït els llibres en versió digital a tots els centres educatius de la Comunitat Valenciana i en paper a les biblioteques dels Cefire.

També et pot interessar

stats