El Congrés valida desclassificar les condecoracions de Billy El Niño

El PSOE ratifica, però, que el “full de serveis” de l’expolicia franquista Antonio Fernández Pacheco continue com a material classificat.

L’expolicia franquista Antonio Fernández Pacheco, en una imatge d’arxiu
L’expolicia franquista Antonio Fernández Pacheco, en una imatge d’arxiu / Europa Press

L’expedient de condecoracions de Billy El Niño serà públic. Tot i això, la mesa del Congrés ha ratificat que el “full de serveis” de l’expolicia franquista Antonio Fernández Pacheco continue com a material classificat.

Segons han informat fonts parlamentàries, l’òrgan de la cambra baixa ha pres en consideració la nova petició del diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu, amb els vots a favor del PSOE i d’Unides Podem. En aquesta es demanava l’informe complet, publicat pel periòdic ElDiario.es al desembre de 2018, “relatiu a l’expedient d’activitat del torturador franquista Antonio González Pacheco”. Aquest document recull les medalles, condecoracions i premis que va rebre l’expolicia, a més dels serveis pels quals va ser reconegut.

El Congrés, amb aquesta decisió, enviarà al govern espanyol la petició per a la desclassificació de l’expedient que va servir per a la concessió de les medalles. No obstant això, la mesa ha rebutjat que es publique el “full de serveis” de l’expolicia, un assumpte que ja es va desestimar en la junta de portaveus de la setmana passada i que tenia un informe desfavorable dels lletrats de la cambra per entendre que no es pot publicar l’historial d’un funcionari.

El portaveu d’Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, va haver de rectificar després d’haver votat –juntament amb el PSOE– en contra de demanar aquesta informació, que en un primer moment va atribuir als “dubtes jurídics” que plantejava. Unides Podem ha canviat de posició i, mentre que el PSOE ha votat perquè es desestime la proposta, el grup de Pablo Iglesias considera que aquesta informació també hauria d’eixir a la llum.

Adriana Lastra: “Li llevarem les condecoracions”

La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha avançat que el govern retirarà les condecoracions de Billy El Niño després que s'haja aprovat desclassificar l’expedient sobre aquest tema. Així, Lastra ha assegurat que l’entrada en vigor de la nova llei de memòria històrica no sols facilitarà aquest tràmit, sinó que també acabarà amb les distincions de qui va ser inspector de la brigada politicosocial del franquisme.

El portaveu d’En Comú Podem, Gerardo Pisarello, ha valorat positivament la mesura i ha recordat que González Pacheco té “centenars” de querelles en contra seua. “No es pot tolerar que hi haja torturadors que siguen homenatjats”, ha afegit el diputat català.

Respecte als temps d’aplicació, Lastra s’ha limitat a dir que “com més prompte millor”. Demà mateix preguntarà per això el diputat Jon Iñarritu al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, segons ha declarat als mitjans: “Quan té previst prendre les mesures per a llevar aquestes condecoracions que fins i tot tenen beneficis en les seues pensions?”.

També et pot interessar

stats