El Congrés aprova per ampla majoria la llei que despenalitza i regula l'eutanàsia

Espanya es converteix, així, en el quart país de la Unió Europea i el sisé del món que la legalitza.

La diputada del PSOE, María Luisa Carcedo, durant la seua intervenció en el ple del Congrés
La diputada del PSOE, María Luisa Carcedo, durant la seua intervenció en el ple del Congrés / Fernando Alvarado (EFE)

La llei que despenalitza l'eutanàsia dins del marc sanitari ha sigut aprovada per majoria aquest dijous en el ple del Congrés. Ha tingut 198 vots a favor, 138 en contra i 2 abstencions, la majoria absoluta necessària pel caràcter orgànic de la llei. L'oposició principal ha sigut la del PP, Vox i UPN.

Cal recordar que la proposta, que parteix del Grup Socialista, demana "reconéixer el dret a posar fi a la vida en cas de malaltia greu i incurable, o d'una malaltia greu, crònica i invalidant". A més, també permetrà que l'eutanàsia s'incorpore a la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i regularà la tasca del sector mèdic davant d'aquests casos. Es permetrà, en tot cas, l'objecció de consciència als professionals sanitaris que ho desitgen.

La llei ja va rebre el suport de la cambra baixa en dues ocasions; no obstant això, les convocatòries electorals d'abril i novembre de 2019 n'impediren l'aprovació. Ara, la llei passarà al Senat i serà aprovada, de forma definitiva, en 2021.

PP i Vox han reivindicat les atencions pal·liatives com a alternativa a l'eutanàsia, però la resta de l'hemicicle ha apuntat que això no és suficient i ha apostat per una llei que es considera garantista i que amplia els drets perquè despenalitza l'ajuda mèdica per a morir en un centre sanitari o en el domicili, després d'un procés deliberatiu i amb el control d'una comissió específica.

Espanya es converteix, així, en el quart país de la Unió Europea i el sisé del món que legalitza l'eutanàsia. Actualment, només és legal als Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, el Canadà i Colòmbia.

La sol·licitud de l’eutanàsia travessarà quatre fases que pretenen garantir que el procés que es du a terme es produïsca amb total voluntat i consciència del pacient i, per descomptat, seguint els criteris sanitaris. Totes les claus, en aquest enllaç.

També et pot interessar

stats