El conflicte del Sàhara a través dels ulls dels menors acollits a la Comunitat Valenciana

Les noves tecnologies permeten a les famílies que van acollir menors del programa Vacances en Pau seguir l’enfrontament.

VÍDEO | El conflicte del Sàhara a través dels ulls dels menors acollits a la Comunitat Valenciana

Mohamed, un adolescent sahrauí que fa quatre anys va passar l’estiu a Elx amb una família d’acollida és un dels joves que aquest diumenge deixava la seua terra per a anar al front, després que el Front Polisario i president de la República Àrab Democràtica Sahrauí (RADS), Bahim Ghali, anuncià que l’alto el foc firmat amb el Marroc el 1991 s’ha trencat. Mohamed enviava diverses imatges de la partida cap al front a la seua família il·licitana d’acollida, amb qui encara manté el contacte.

Desenes de famílies valencianes poden seguir aquest conflicte amb una altra visió, la dels menors sahrauís que han passat els estius a la Comunitat Valenciana, a través del programa Vacances en Pau. Abans de la pandèmia, cada any arribaven a Espanya vora 6.000 xiquets a passar les vacances, 200 d’ells a les comarques del sud.

La majoria d’aquests menors, convertits ja en adolescents i joves, continua mantenint contacte amb les famílies d’acollida valencianes, la qual cosa els permet seguir l’enfrontament a través de totes les vies possibles. “La tele diu ben poc, les xarxes socials diuen més i, sobretot, els missatges de Whatsapp entre les famílies dels campaments i nosaltres”, explica Ángela Carrillo, coordinadora de l’Associació de Solidaritat amb el poble sahrauí, i qui ha acollit xiquets d’allí cada estiu, des de fa més d’una dècada.

També et pot interessar

stats