El Perelló i el Perellonet, pendents d'un transvasament d’arena entres les seues platges

L’alcalde del Perelló creu necessària una actuació urgent per a evitar mals majors, mentre que l’alcalde del Perellonet considera que ens trobem en plena temporada estival i que s’hauria de fer en altre moment

El Perellonet aquest dimarts
Platja del Perellonet / À Punt NTC

L’entitat local menor del Perelló, pertanyent a Sueca, i el Perellonet, pedania de València, estan pendents del tancament de les seues platges a causa d’un possible transvasament entre les dues zones.

Divendres hi ha prevista una reunió per a parlar-ne, analitzar l’execució i plantejar el calendari previst. Els responsables municipals han coincidit a assenyalar que estem en plena temporada turística, però no estan d’acord en la idoneïtat de fer els treballs en un moment com l’actual.

Dues posicions enfrontades

L’alcalde del Perelló, Juan Botella, ha dit que “les conseqüències de no fer-ho ara, a pesar de ser temporada turística, poden ser molt greus”. Per la seua banda, Luis Zorilla, alcalde del Perellonet, pensa que no té cap sentit transvasar l’arena enmig de la temporada estival. Zorrilla ha matisat que no s’oposen a la realització de la intervenció, però demana que s’efectue en altre moment.

L’extracció i el transport de l’arena seria efectuat per la Demarcació de Costes, depenent del govern central. L’Ajuntament del Perelló ha explicat, en un comunicat, que “des de maig” han reclamat a la Demarcació de Costes “una actuació urgent”. Ha comentat que “els temporals de pluja del mes d’abril van provocar la retirada d’arena en una zona d’uns 200 metres i, a causa d’això, les lloses de suport de les escales de baixada al passeig i part de la cimentació del mur quedaren al descobert”.

El consistori ha exposat que, després de dos mesos d’insistència, la Demacració de Costes va assegurar que s’intervindrà aquest juliol. “Evidentment, fer aquest transvasament en juliol generarà molèsties per als turistes en una zona de la platja del Perelló”, ha assegurat Botella, que insisteix que “les conseqüències de no actuar ara poden ser molt greus: en agost podríem perdre més zona de platja o en setembre un temporal podria fer malbé el passeig i provocar esfondraments i danys als locals comercials, com ja va passar el 2020”.

El Perelló assegura que el compromís és depositar al voltant de 2.000 metres cúbics d’arena en la seua platja: “La prioritat és salvaguardar el que tenim ara mateix”, ha afegit l’alcalde. Botella assegura que aquesta no és una solució definitiva, sinó temporal, i que continuen reivindicant la construcció d’esculleres per a no tindre aquest problema de manera cíclica.

Zorrilla explica que Costes va decidir fer el transvasament d’arena després que el Perelló sol·licitara amb caràcter urgent aquesta aportació i a causa dels informes mediambientals favorables emesos al respecte des de l’Oficina Tècnica de la Devesa-Albufera i del parc natural. L’alcalde assegura que “el Perellonet no s’oposa a fer el transvasament, però sí a les dates escollides”.

El PP i Ciutadans, en contra d’actuar ara

La portaveu del PP en l’Ajuntament de València, María José Català, ha qualificat de “despropòsit” el tancament de les dues platges en plena temporada turística i ha exigit a Joan Ribó i a Ximo Puig que “aturen aquest abús”. Assegura que açò ha passat per una falta de previsió i que els grans perjudicats són els veïns i els restauradors. "Des del PP estem al costat de l'alcalde pedani del Perellonet, encara que no siga del nostre partit, i de l'alcalde del Perelló. No és el moment; no pot fer-se aquesta intervenció en plena temporada turística", ha afegit la responsable popular.

Per part seua, el portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha manifestat que no entén "que es trie aquesta data, en plena temporada turística". "La gent ja està arribant a la zona de descans per a gaudir de les vacances. A més de tancar durant una setmana la platja, cal pensar en quin estat es trobarà després. Per tant, no entenem la data que s'ha triat per a fer aquesta obra", ha afirmat.

També et pot interessar

stats