Confiscades 45 tones de tonyina congelada que es venia com a fresca

L’operació, realitzada a Alacant i tres províncies més, ha finalitzat amb 4 persones investigades per delictes contra la salut pública i frau.

El Seprona a Alacant va iniciar la investigació contra el frau del comerç de la tonyina congelada
El Seprona a Alacant va iniciar la investigació contra el frau del comerç de la tonyina congelada / Foto: Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha confiscat 45 tones de tonyina congelada que es venia al mercat com a fresca a Alacant, Múrcia, la Corunya i Barcelona. L’operació anomenada Atunali s’ha tancat, de moment, amb quatre persones investigades com a presumptes autores d’un delicte contra la salut pública, frau als consumidors i falsedat documental. S’enfronten a penes d’1 a 4 anys de presó així com a possibles sancions administratives.

L’operació, en què ha col·laborat la Interpol i l’Europol, es va iniciar a Alacant en al mes de gener, on agents del Seprona van detectar en diferents establiments lots de tonyina congelada en què no se’n certificava la procedència ni s’explicava el sistema de congelació utilitzat. L’origen d’aquest peix el trobaren en embarcacions de diferents nacionalitats que pescaven a l’oceà Atlàntic i destinaven les restes de les captures al mercat clandestí. Després, ho compraven empreses de distribució que adulteraven amb additius el peix per a fer passar les tonyines congelades com a fresques i enganyar així els consumidors. A més, aquestes empreses unflaven el preus que arribaven a quadriplicar el preu de mercat: la tonyina en conserva no supera els 3 euros el quilo i arribaven a vendre-la a 14 o 15 euros, segons informa David Hermoso, portaveu de la Guàrdia Civil a Alacant.

A més del frau econòmic, l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició alerta també del risc per a la salut que pot causar el consum d’esta tonyina amb processos irregulars de congelació. L’operació continua oberta i no es descarten noves actuacions.

També et pot interessar

stats