Confirmats 150 casos de listeriosi, 132 a Andalusia

La ministra Carcedo admet alguna errada en els procediments d'inspecció.

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, aquest dimecres
La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, aquest dimecres / Ana Escobar (Efe)

El Ministeri de Sanitat ha confirmat un total de 150 casos de listeriosi, relacionats amb el consum de la carn contaminada de la marca La Mechá, segons les dades que ha donat a conéixer aquest dimecres. La ministra del ram en funcions, María Luisa Carcedo, ha admés que "evidentment ha fallat algun procediment", per a evitar que es produïsca una malaltia com aquesta i garantir la protecció dels consumidors i les consumidores.

Ho ha dit a València, on s'ha reunit amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i amb el president de la Generalitat, Ximo Puig. Carcedo ha assegurat que el Ministeri de Sanitat va actuar en el mateix moment en què la Junta d'Andalusia va comunicar el brot i ha rebujat "especular" sobre si aquesta comunicació la van fer "tard" o "d'hora", perquè és una cosa que caldrà analitzar amb "precisió". La ministra ha destacat que la Junta d'Andalusia haurà de dur a terme les inspeccions i indagacions necessàries per a conéixer "exactament on s'ha produït la fallada", ja que les comunitats autònomes tenen la responsabilitat directa d'inspecció i vigilància epidemiològica.

Menys risc

El període d'incubació de la malaltia és llarg i la distribució del producte ha sigut àmplia. Per això no es descarten nous casos, fins i tot en persones residents en altres regions o països, que hagen pogut consumir aquesta carn durant estades a les àrees de distribució. Ara bé, segons ha indicat Carcedo, aquest risc és ja menor, per no estar el producte disponible en el mercat.

S'estudien més productes de l'empresa

Encara que també s'han comptabilitzat díhuit casos a Astúries, Extremadura, Madrid, Catalunya i Aragó, la majoria –132– els han identificat a Andalusia. El govern autonòmic ha ordenat paralitzar l'activitat i retirar tots els productes elaborats per l'empresa sevillana Magrudis, la carn de la qual han identificat com l'origen del brot. No obstant, la Direcció General de Salut Pública de la Junta d'Andalusia també mostreja altres productes diferents d'aquesta carn i ha sol·licitat que s'amplie l'alerta a tots aquests productes, per prevenció.

També et pot interessar

stats