Confirmat a Guadalajara el primer cas de grip aviària en humans d'Espanya

Europa travessa l’epidèmia més gran registrada d’aquest virus, però de moment només ha afectat dues persones

Un sanitari realitza una prova per detectar el virus de la grip aviària a un pollet
Un sanitari realitza una prova per a detectar el virus de la grip aviària a un pollet / Shutterstock

Un treballador d'una granja avícola de la província de Guadalajara, en la qual s'havia produït un focus de grip aviària H5N1, ha contret la malaltia, convertint-se en el primer cas en humans detectat a Espanya i el segon a Europa. 

Fonts de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid han informat que el treballador ha donat positiu en grip aviària, si bé han destacat que ha sigut asimptomàtic en tot moment i que, a més, la resta dels companys de la granja han donat negatiu en els tests que se'ls han fet. Segons han confirmat les mateixes fonts, es tractaria del primer cas de grip aviària en humans d'Espanya i el segon d'Europa.

El Ministeri d'Agricultura va detectar un focus de grip aviària H5N1 en aquesta explotació quan els encarregats de la nau comprovaren i comunicaren un increment anormal de la mortalitat, el 8 de setembre, en una de les naus en gàbia. Això va obligar a sacrificar les 601.000 gallines ponedores de la granja i a fer tests a totes les persones que hi treballen.

Segons el Ministeri d'Agricultura, la via més probable d'introducció del virus en la granja ha sigut per mitjà de contacte amb ocells silvestres, atés que enguany la circulació del virus entre aquests ocells s'està mantenint durant l'estiu malgrat les elevades temperatures.

Divendres, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) va advertir que Europa travessa l'epidèmia més gran de grip aviària altament patògena registrada fins ara, amb rècord de casos i d'extensió geogràfica.

Les últimes dades d’aquesta institució i de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària mostren 2.467 brots en l'avicultura, 48 milions d'ocells sacrificats en establiments afectats, 187 casos en ocells captius i 3.573 en animals salvatges.

L'extensió geogràfica del brot "no té precedents", ja que abasta des de les illes Svalbard (a l'Àrtic noruec) fins al sud de Portugal i l'est d'Ucraïna, de forma que afecta 37 països europeus.

Malgrat el rècord de casos registrats i de la transmissió a diverses espècies de mamífers, fins divendres no s’havia detectat cap cas recent en éssers humans al continent, només algun cas lleu en l’àmbit mundial. Però ara ja n’hi ha almenys dos confirmats.

Tot i això, l'ECDC informa que, de moment, el risc general per a la població es manté a nivells baixos, lleugerament superior en el cas dels qui treballen en exposició directa amb els animals infectats.

També et pot interessar

stats