La Conferència Episcopal Espanyola rebutja crear una comissió independent per a investigar les denúncies d'abusos en l'Església

Un informe publicat pel diari El País arreplega 251 casos d'abusos entre ordes i diòcesis de l'Església catòlica a Espanya, 23 dels quals tingueren lloc a la Comunitat Valenciana

El president de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de Barcelona, cardenal Juan José Omella
El president de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de Barcelona, cardenal Juan José Omella / Carlos Luján / Europa Press

El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i cardenal arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, ha assegurat que "totes les diòcesis" estan donant resposta a les acusacions d’abusos comesos per membres de l’Església, però ha rebutjat crear una comissió independent per a investigar-los perquè, segons ha assegurat, els instruments actuals de l'Església catòlica "són suficients".

"No cal multiplicar els ens. En cada diòcesi hi ha tribunals i un servei d'atenció a les víctimes independent” ha apuntat Omella, que aquest divendres s’ha reunit amb el Papa Francesc a Roma juntament amb els bisbes de Catalunya, Comunitat Valenciana i Balears.  La trobada amb el Pontífex s'ha prolongat durant dos hores i mitja i durant l'audiència, han abordat l'assumpte dels abusos.

Segons ha precisat el cardenal, han enviat a totes les diòcesis i als religiosos un informe elaborat pel diari El País, que arreplega un llistat de 251 denúncies d’abusos. Segons la investigació d’aquest diari, 23 casos correspondrien a la Comunitat Valenciana: sis a la província d’Alacant (repartits a Alcoi, Asp, Elx, Godella i Alacant ciutat); quatre a la de Castelló (Vila-real, Borriana i l'Alcora) i tretze a la de València (Torrent, Figueroles de Domenyo, Paterna, Xàtiva i València ciutat). Encara que en l'informe no apareixen les dades personals de les víctimes per a garantir-ne l'anonimat, El País s'ha posat a la disposició del Vaticà per a facilitar el contacte dels afectats i que puguen prestar declaració si així ho desitgen.

"Alguns centres ens demanen les dades perquè no n'hi ha. Si hi havia una acusació a un sacerdot, que diga de qui es tracta i nosaltres investiguem", ha subratllat Omella, al mateix temps que ha afegit que tenen “el desig d’esclarir i dur-ho tot a terme com està manat pels protocols de la Santa Seu i els tribunals civils".

D'altra banda, Omella ha explicat que la Conferència Episcopal ofereix "un servei d'ajuda a les diòcesis menudes” però no disposa de persones “que puguen ajudar en això". L'arquebisbe de Barcelona ha assegurat que els sembla “més humà i pròxim que cada diòcesi tinga el seu organisme” i que compten amb el vistiplau de la Santa Seu.

També et pot interessar

stats