Coneixes la festivitat de les Catalinetes?

Aquesta tradició, d’origen incert, se celebra en alguns pobles del territori valencià

Imatge d'arxiu del típic rotllet de catalina
Imatge d'arxiu d'un rotllet de Catalina, típic d'aquesta festivitat / Flickr

Les Catalinetes, o Caterinetes, és una tradició que se celebra cada 25 de novembre en diversos punts de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’una festa que la celebren sobretot a les escoles, on els xiquets i xiquetes van d’excursió a la natura, tasten gastronomia típica (els rotllets d’anís són els més coneguts) i canten cançons populars.

Aquesta festivitat està dedicada a santa Caterina d'Alexandria, però l'origen és incert, ja que té la peculiaritat que se celebra solament en algunes localitats del territori valencià. A les comarques del sud, trobem els pobles de Castalla o Ibi (l’Alcoià). A les comarques centrals i d'interior, ho celebren pobles com Xàtiva i Canals (Costera), Sueca (Ribera Baixa) o Anna (Canal de Navarrés). Per últim, a les comarques del nord, coneixeran la festivitat a Vila-real (Plana Baixa) o a Vinaròs (Baix Maestrat), entre altres.

Gastronomia típica del dia de Catalinetes

La gastronomia típica del dia de les Catalinetes és l’aspecte que més varia depenent del territori. Per exemple, els forns tradicionals de Sueca elaboren els rotllets de Catalina, cruixents i amb gust d’anís, decorats amb fruita confitada. Aquest dolç és dels més coneguts de la festivitat i també és típic en altres poblacions, com per exemple a Xàtiva.

Per contra, a Canals, els xiquets i xiquetes solen portar una cassola d'arròs al forn a l'escola, on dinen tots els companys i companyes de classe junts. Un altre exemple seria el dels pastissets de Catalina, que mengen a Vinaròs, un dolç cobert de merengue i decorat amb una fruita confitada de color roig.

Excursions a l'exterior i entorns naturals

Per als xiquets i xiquetes, les excursions fora de l'aula també són una part important d'aquest dia. Per exemple, a Anna solen visitar el paratge natural de la Font Negra. En aquest lloc, els més xicotets gaudeixen de jocs, competicions esportives i cançons tradicionals durant tot el matí o a la vesprada.

Paratge de la Font Negra, a Anna
Paratge de la Font Negra, a Anna / Ajuntament d'Anna

Finalment, en aquest dia no pot faltar la cançó popular de les Catalinetes, que també compta amb diverses variants. Una de les versions més conegudes seria "les catalinetes juguen a boletes i els catalinots juguen a bolots" que canten a la Costera. Una altra versió diu "les catalinetes mengen culleretes i els catalinots mengen cullerots", a la comarca de la Ribera Baixa, en referència als xiquets i les xiquetes que celebren aquesta festivitat.

També et pot interessar

stats