Condemnen a vint anys de presó un criador de cavalls que va matar a colps un empleat a Torrent

L'home tenia esclavitzat el treballador al qual humiliava i vexava contínuament i el va matar a pals. Deurà indemnitzar amb 100.000 euros un fill de la víctima

Imatge d'arxiu de la façana de la Ciutat de la Justícia de València / Europa Press
Imatge d'arxiu de la façana de la Ciutat de la Justícia de València / Europa Press

L'Audiència de València ha condemnat a més de vint anys de presó Felipe A. R., un criador de cavalls de 58 anys que va matar a colps un empleat, Filipe Jorge Da Costa, de 66 anys, al qual tenia esclavitzat i humiliava i vexava contínuament, i a indemnitzar amb 100.000 euros un fill biològic del mort.

Segons la sentència de la secció cinquena de l'Audiència, la mort va succeir l'agost del 2021 en una finca de Torrent, quan el criador va colpejar amb un pal un empleat al qual tenia "en condicions similars a l'esclavitud", segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia.

La sentència, que pot ser recorreguda davant del Tribunal Superior de Justícia, recull el veredicte de culpabilitat emés per un jurat popular al final del judici, que es va celebrar entre els dies 7 i 14 d'aquest mes de novembre.

A més de ser condemnat per un delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat castigat amb quinze anys de presó, el tribunal li imposa un any i deu mesos de presó per un delicte contra la integritat moral, i a quatre anys i multa de 6.000 euros per un delicte contra els drets dels treballadors.

D'altra banda, el condemnat haurà d'indemnitzar amb 100.000 euros un fill biològic del mort en concepte de responsabilitat civil pel perjudici personal i els danys morals patits.

La magistrada considera provat, a partir del veredicte del jurat, que l'acusat es va aprofitar de l'estat de necessitat de la víctima, que era un prestigiós expert domador de cavalls i entrenador de genets de domatge clàssic, però tenia una inhabilitació civil dictada per les autoritats portugueses, per a contractar-lo a mitjan 2008 sense signar cap document.

Encara que inicialment va pactar amb ell una remuneració de 1.500 euros al mes pel seu treball, l'empresari va anar reduint-la amb els anys fins a deixar-la en 50 euros a la setmana.

De fet, al final l'obligava a treballar en qualsevol moment de les 24 hores del dia durant els set dies a la setmana i sols li permetia abandonar la finca amb ell o en companyia d'un altre treballador, tal com recull la resolució judicial.

Una conducta "realment cruel, agressiva i abusiva"

Igualment, amb qualsevol excusa, el colpejava amb el que tinguera a mà, fins i tot amb graneres o pals, i li causava lesions que el perjudicat mateix es curava amb un aerosol desinfectant i cicatritzant per a cavalls. Al mateix temps, el vexava i l'humiliava. Li va arribar a posar un cartell de cartó al pit amb insults o fent-lo caminar agenollat per la finca si cometia algun error en la cura dels cavalls.

El 27 d'agost del 2021, després de recriminar-li el trencament d'una clau d'aigua de les quadres, va començar a agredir-lo amb un pal, encara que un altre empleat que va presenciar el conflicte els va separar. Unes hores més tard, conscient que la víctima es trobava indefensa i convalescent per l'agressió anterior, el va continuar colpejant "quan sabia que amb la força i forma emprada li podia causar la mort".

Quan va tornar de treballar del camp, l'altre empleat de la finca es va trobar l'agredit assegut en un banc, balbucejant i tirant espuma per la boca, per la qual cosa va avisar l'empresari, que el va traslladar a un centre hospitalari, si bé va ingressar ja cadàver a causa dels múltiples traumatismes.

L'acusat va arribar a manifestar al personal sanitari que el mort era un veí al qual havia trobat inconscient en un camp i va proporcionar unes dades falses per a la identificació.

La magistrada justifica la pena imposada a l'acusat per l'homicidi, la més alta possible de la forqueta per aquest delicte, per la conducta "realment cruel, agressiva i abusiva" que va desplegar contra la víctima.

També et pot interessar

stats